Місто

У храмах Житомира відзначають одне з найвеличніших християнських свят – Маковея

14 August 2014, 12:55

14 серпня православні християни та греко-католики відзначають свято Винесення чесних древ Животворчого Хреста Господнього, а також день семи мучеників Маккавеїв.

У храмах Житомира від ранку людно. Цього дня освячують польові трави, мед та мак. Такий букет називається «маковійчик» або «маковейка». У ньому можуть бути чорнобривці, жоржини, айстри, гвоздики, барвінок, а також різні трави (які в народі називають зіллям, зіллячком): васильки, м'ята, чебрець, любисток, петрові батоги, полин, деревій, будяк-пристрітник. Букетики продають від 2 до 15 гривень, в залежності від кількості трав та розміру.

Освячення дарів у Спасо-Преображенському та Свято-Михайлівському соборах відбувається циклічно протягом усього дня.

Аромат польових трав роздається на сотні метрів довкола храмів. Незважаючи на важку обстановку у країні, у людей піднесений настрій. Вони радіють сонячній погоді та із благодаттю приймають окроплення свяченою водою.

На Маковея починається Успенський піст. По строгості він прирівнюється до Великого посту (без м'ясних, молочних і рибних продуктів) і продовжується з 14 по 27 серпня (до дня Успіння Пресвятої Богородиці). Тільки 19 серпня в свято Преображення Господнього - один раз за весь піст - можна їсти рибу.

 Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі