Політика

Козацькому роду нема переводу! Або як житомиряни довели, що вони справжні козаки

20 October 2014, 13:16

У суботу, 18 жовтня, на території торговельно-розважального центру «Глобал» у Житомирі відбувся патріотичний захід «Козацькому роду нема переводу» за підтримки кандидата у народні депутати по одномандатному мажоритарному округу №62 Валерія Онопрієнко.

Гучна музика скликала житомирян до сцени, де відбувалося дійство, приурочене до Дня українського козацтва та Покрови. Загалом свято тривало понад 10 годин, його учасниками та випадковими глядачами стали кілька тисяч житомирян.

Незважаючи на прохолодну погоду, багато хто підтримав заклик проекту прийти на захід у національному одязі або з його елементами.

Поряд зі сценою розмістилася виставка старовинної зброї та художніх полотен на козацьку тематику.

Своїми запальними виступами житомирян зігрівали фольклорні ансамблі Житомирського палацу культури, Центру дитячої творчості, колективи «Джерела», «Родослав» та інші.

Для маленьких глядачів пройшла лялькова вистава-казка «Козацькі забави».        

Поряд зі сценою діяло ціле дитяче патріотичне містечко – у палатках з помаранчево-білою символікою проводилися майстер-класи з виготовлення виробів із бісеру, жовто-блакитних браслетів та прикрас, виробів зі смужок паперу – квілінгу, патріотичного аквагриму.

Маленькі козаки змагалися на мечах з повітряних кульок, писали листа захисникам Вітчизни, які Валерій Онопрієнко пообіцяв найближчим часом доставити бійцям в зону АТО.

Житомиряни радо зустрічали справжніх козаків із Камянець-Подільського, Дніпропетровська та інших міст. Вони демонстрували свою влучність і звитягу, проводили козацькі бої, одним помахом шаблі перерізали головку капусти та пластикову пляшку з водою! Нікого не залишило байдужим, як козаки вихоплювали батогом зброю у суперника та стріляли з козацької гармати, схожої на бандуру.

Але найбільше вражень викликали виступи на конях – гарцювання та бої. 

«Дітям було цікаво розмалювати щічки українською символікою, скуштувати гаряченького кулешу, а потім потанцювати-погрітися біля сцени. Дуже гарне свято, все у дусі патріотизму», - каже житомирянка Марія, яка прийшла на захід разом з родичами та трьома власними дітьми.

Виступ гурту MAD HEADS, а також вогняного шоу дійсно варто було дочекатись.

Вибухові композиції від хлопців з українського колективу зарядили енергією.

«Україна – єдина, красива і сильна…», – співав вокаліст гурту, і всі присутні його охоче підтримували оплесками.

Логічним завершенням заходу стало феєричне вогняне шоу, яке підняло настрій дітям, молоді і людям старшого покоління.

Примітним було те, що ані на порталах сцени, ані на екрані, не було реклами Валерія Онопрієнка.

Він пояснив, що свідомо відмовляється від реклами, адже даний захід направлений не на підтримку його як кандидата, а на підтримку українцями один одного в ці нелегкі для країни часи: "Сьогодні як ніколи нам всім потрібне єднання, підняття національного духу, свідомості. Ми повинні знати свої коріння. Українці – багата нація, якій є чим пишатись: народними звичаями, ремеслами та, найголовніше, людьми – щирими, добрими, сильними й справжніми".

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі