Політика

Сурен Геворгян: Будівництво житлового комплексу у житомирському парку культури – злочин

21 October 2014, 11:43

 Звернення Сурена Геворгяна, засновника громадської організації «Сила Закону», до небайдужих мешканців міста Житомира

Продовжуючи тему мого особистого знайомства з перлиною Житомира – парком культури і відпочинку ім. Юрія Гагаріна, який був закладений видатним житомирянином – бароном Іваном Максиміліановичем де Шодуаром – не можу не оминути питання незаконної забудови парку.

Історія цього будівництва розпочалася ще у 2004 році, але тоді вона ще мала відтінок пристойності.

Так, 3 листопада 2004 року Житомирська міська рада в особі Регіонального відділення фонду державного майна України по Житомирській області укладає із Закритим акціонерним товариством «Інвестиційні технології» договір купівлі-продажу об’єкта незавершеного будівництва спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст області – гастрольного театру в м. Житомирі по вул. Фещенка-Чопівського, 2 (нова адреса: Старий Бульвар, 14) – за 312500,00 грн. з інвестиційною вимогою завершити будівництво протягом п’яти років.

У липні 2005 року міська рада своїм рішенням дозволила ЗАТ «Інвестиційні технології» реконструювати гастрольний театр у центр сімейного дозвілля. 

У подальшому Житомирська міська рада своїм рішенням від 14.02.2008 року №103 вже надає ЗАТ «Інвестиційні технології» дозвіл на розроблення проекту реконструкції гастрольного театру під торговельно-розважальний та офісний центр. 

Але і з цим центром у горе-забудовника не склалося, бо намалювали аж 17 поверхів, проект яких їм навряд чи погодили б.

П’ять років ЗАТ «Інвестиційні технології» не те ще не виконувало свої інвестиційні зобов’язання, а взагалі не змогло визначитись, що ж йому будувати.

Але, як виявилося, не встигли – нічого страшного. Кому ж потрібно ефективно розпоряджатись спільним майном? Наприклад, розірвати договір купівлі-продажу від 03.11.2004 року, провести новий аукціон і отримати в бюджет дійсну вартість частково побудованого гастрольного театру, капітальні інвестиції в який склали 100000000 (сто мільйонів) карбованців? До речі, усі ці капітальні інвестиції, частина з яких пішла на відселення мешканців 20 приватних будинків, що знаходились на земельній ділянці, запланованій під забудову гастрольним театром, були здійснені за рахунок коштів місцевого бюджету, тобто за наш з вами рахунок.

ЗАТ «Інвестиційні технології» так багато чого зробили за п’ять років:  погодили проект землеустрою щодо відведення земельної ділянки, отримали її в оренду та, на жаль, не встигли навіть проект реконструкції розробити, не те що затвердити його. Ніяк не могли визначитись, що ж будувати.

Ну чим не підстава продовжити ЗАТ «Інвестиційні технології» строк виконання  інвестиційних зобов’язань ще на п’ять років - до 03.11.2014 року?

Власне, це і зробила Житомирська міська рада своїм рішенням від 13.08.2009 року №552 та продовжила термін виконання інвестиційних зобов’язань до 03.11.2014 року.

Та навіть після цього жодних дій щодо реконструкції гастрольного театру у торговельно-розважальний та офісний центр ЗАТ «Інвестиційні технології» не вчиняло, аж до поки у країні не склалася ситуація цілковитого беззаконня.

Саме таким чином, на підставі рішення Житомирської міської ради від 30.05.2013 року №550 ЗАТ «Інвестиційні технології» виготовляє детальний план території за адресою: м. Житомир,  Старий бульвар, 14, на якому фантастичним чином навколо гастрольного театру з’являється дев’ять секцій семиповерхових житлових будинків, а призначення самого гастрольного театру залишається невідомим.

Розроблений детальний план з такою житловою забудовою під керівництвом «найкращого мера України» затверджує Житомирська міська рада своїм рішенням від 11.07.2013 року №579 та надає в оренду земельну ділянку для будівництва та обслуговування багатоквартирного житлового будинку.

Шановні житомиряни, згідно Генерального плану міста Житомира земельна ділянка по Старому бульвару, 14 є земельною ділянкою з переважною забудовою будівлями громадського призначення.  А тому Житомирська міська рада не мала жодних правових підстав змінювати своїм рішення положення Генерального плану м. Житомира. Це взагалі не її повноваження. Більше того, відповідно до Закону України «Про регламентацію містобудівної документації» детальний план може лише уточнювати та конкретизувати положення Генерального плану, але аж ніяк не змінювати його положення. Тому затвердження детального плану, яким будівлі громадського призначення змінюються на житлову забудову, є злочином.

Але нашу міську владу це не хвилює і через чотири місяці після затвердження цього рішення прокуратура Житомирської області надає відповідь від 12.11.2013 року, якою повідомляє Нікуліна В.Ф., почесного громадянина міста Житомира, якому дійсно болить душа за долю міста, що не вбачає підстав для внесення документів прокурорського реагування.

У свою чергу, ЗАТ «Інвестиційні технології» розпочинає демонтаж незавершеної будівлі гастрольного театру, яка за висновком ФОП Ільницького Б.М. (фахівця з неруйнівного контролю) є нібито аварійною.

Це цілком влаштовує Регіональне відділення фонду державного майна України по Житомирській області, яке у своєму листі від 29.04.2014 року №05/1520 повідомляє, що зобов’язання за договором купівлі-продажу від 03.11.2004 року не порушуються. Проте така відповідь чомусь не враховує, що ЗАТ «Інвестиційні технології» придбало об’єкт спільної власності територіальної громади міста не в аварійному стані.

У той же час, питання аварійності даного незавершеного будівництва потребувало неупередженого з’ясування і не могло ґрунтуватись на висновку експерта, виконаного на замовлення ЗАТ «Інвестиційні технології».

Навіть, якщо припустити, що об’єкт дійсно знаходиться в аварійному стані, то чия бездіяльність призвела до такого стану речей? І чи не ЗАТ «Інвестиційні технології» має відшкодувати місцевому бюджету збитки за те, що воно вчасно не виконало роботи з реконструкції гастрольного театру? Чи не є це основними принципами цивільної відповідальності? 

Таким потворним способом за сприяння місцевих чиновників і вочевидь прокуратури міста і було вирішено питання, у що ж реконструювати гастрольний театр. Аж допоки ЗАТ «Інвестиційні технології» не взяло і просто не зруйнувало гастрольний театр, аби будувати свій «Сіті-Парк».

Громада міста залишилась без об’єкту громадського призначення, хоча це було умовою його продажу. То чи може мати місце такий продаж? Ще раз наголошую на тому, що жодних громадських обговорень, навіть якщо відповідні папірці і намальовані, з приводу здійснення величезного житлового будівництва у парку культури і відпочинку ім. Гагаріна у м. Житомирі насправді не відбувалось і майже кожний мешканець нашого міста проти того, аби наш парк, який є пам’яткою містобудування та має державну премію,  був так брутально забудований.

Що ж робити? Звичайно, простіше ходити і ламати паркани, але допоки у правовому полі існують рішення міської ради, які дозволили це будівництво, ламання парканів нічого не дасть. На місті старих після виборів виростуть нові. Ми маємо використовувати механізми контролю та реагування, передбачені Законом. І не вірте тим, хто переконує Вас у недолугості Закону. Ваду має не Закон, а ті, хто покликані його застосовувати та захищати.

Так, використовуючи законні способи боротьби зі злочинною та нахабною забудовою і руйнуванням окраси нашого міста, громадською організацією «Сила Закону» влітку 2014 року було подано два адміністративні позови до Корольовського районного суду м. Житомира з вимогою скасувати рішення Житомирської міської ради від 13.08.2009 року №552 про продовження терміну виконання інвестиційних зобов’язань до 03.11.2014 року та рішення від 11.07.2013 року №579, яким затверджено детальний план території аби допустити цю житлову забудову та вирішено надати в оренду земельну ділянку для її здійснення.

Станом на жовтень місяць ми все ще намагаємось домогтись відкриття провадження у даних адміністративних справах, для чого нам вже довелось оскаржувати ухвали суду, який незаконно відмовив у відкритті провадження, що підтверджено судом апеляційної інстанції. І навіть після цього, суддя Бондарчук В.В. вишукує та надумує підстави, аби не відкривати провадження у цих справах.

Згідно з законом, це питання суд мав вирішити протягом трьох днів. Але віз і нині там. До розглянути справи суд так і не приступив досі. То у чому проблема: це закон такий недолугий, чи суддя?

У той же час, Закон передбачає, що питання про відкриття провадження в адміністративній справі має бути вирішено протягом трьох днів з дня надходження адміністративного позову до суду. То хіба це Закон недолугий?

Попри шалений спротив усієї бюрократичної системи та небажання здавалось би нової та чесної влади виправити злочини попередньої, я буду боротися законним, а не популістським способом, за наші з вами права, бо я вірю у власні сили, у сили кожного з нас, у силу України та у силу Закону. Разом - ми непереможна сила! Усім, кому небайдужа ця історія, приєднуйтесь!    

З повагою, Сурен Геворгян

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі