Місто

Шведи високо оцінили результати пілотного проекту Центру утеплення із тепломодернізації дитсадка у Житомирі

5 December 2014, 14:00

Дошкільний навчальний заклад №21, що знаходиться на вул. Л.Українки у Житомирі, із найхолоднішого дитсадочка перетворився у чи не найтепліший у місті соціальний об’єкт завдяки Центру утеплення, який працює в Житомирі.

У 2013 році Центр отримав чудову можливість показати себе на утепленні фасаду дитячого садка, в якому тепло буквально вивітрювалося через холодні стіни і горище. Зі слів завідувачки ДНЗ №21 Катерини Томашевської, завдяки заміні вікон на склопакет, утепленню 502 кв. м фасаду витрати газу на опалення колишнього відомчого садочка заводу «Хімволокно» зменшилися у 2 рази.

У рамках екскурсії на об’єкти, модернізовані за сприяння міжнародної фінансової організації НЕФКО, 3 грудня у 21-й садочок прибула делегація на чолі із заступником голови Місії, Першим секретарем посольства Швеції в Україні Генріком Нубергом.

Представники проектів посольства Швеції в Україні та організації НЕФКО високо оцінили результати пілотного проекту Центру утеплення із термомодернізації дитсадка із застосуванням технології «мокрий фасад».

«Це яскравий приклад того, як на важливих об’єктах соціальної сфери використовується технологія європейської якості», - сказав Генрік Нуберг.

 «У 2012 році до нас звернулася міська рада із проблемою, що у садочку холодно, мерзнуть діти. Ми провели дослідження об’єкту з тепловізором і побачили, який стан у цієї будівлі, подекуди зруйновані стіни. Містом були виділені кошти, і у 2013 році ми провели комплекс дій із енергоефективного утеплення. Замінені вікна, нема промерзання, мінімальне споживання газу, не руйнується огороджувальна конструкція будівлі. Після наших технічних рішень ми бачимо результат – є економія, дітки здорові, гарний фасад. Термін служби будівлі збільшився до 30 років», - зауважив директор «Центру утеплення» Юрій Опанасюк.

Перший секретар посольства Швеції в Україні Генрік Нуберг, директор «Центру утеплення» Юрій Опанасюк

Він також повідомив, що за останніх 10 років Центр тісно займається проблематикою подібних досліджень і може показати великий об’єм робіт по утепленню будівель. У Житомирі за рік в середньому утеплюється більше 40 тисяч квадратних метрів поверхонь. Десять років тому об’єми утеплення ледве сягали 3-5 тисяч «квадратів».

«Спільно з корпорацією НЕФКО і Житомирською міською радою ми впровадили перший пілотний проект з утеплення дитячого садка. До нашого відділу звернулася проектна група, ми надали їм технічне рішення із подолання проблеми. Утепляла будівельна компанія «КУБ», ми контролювали, іншими словами, супроводжували цей об’єкт до повного завершення робіт», - каже керівник об’єктного відділу компанії Центр утеплення Олександр Талько.

Під час робочої зустрічі, яка відбулася 3 грудня в Житомирській міській раді з питань інноваційних технологій в сфері утеплення та енергозбереження, було відзначено високий рівень проведення діагностики та утеплення фасадів будівель «Центру утеплення». Наголошувалося, що для реалізації енергоефективних заходів у місті перевага буде надаватися житомирським компаніям, у числі яких – і Центр утеплення.

Як розповів учасникам зустрічі головний інженер Центру утеплення Олексій Чибісов, процес термомодернізації досить тривалий і трудомісткий. Сьогодні кожен розуміє, що житловий фонд перебуває у критичному стані, а також те, що великі втрати тепла відбуваються через двері, вікна, фундамент, фасад і дах. Для того, щоб зрозуміти, через які поверхні скільки тепла виходить, проводиться енергоаудит будівлі методом тепловізійної зйомки. Таким чином можна виміряти температуру поверхні і визначити, де виходить тепло. Після цього інженерно-проектним відділом розробляється проектна документація і даються технічні рішення з утеплення.

«Наша фірма дає тривалу гарантію виконаної роботи. Ми відповідаємо за свої фасади, за якість матеріалу, за застосування, в тому числі, матеріалів місцевих виробників, як от житомирський завод «Ізоват», - сказав Олексій Чибісов.

Житомир.info 

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі