Влада

Профільна комісія Житомирської облради не підтримала проект бюджету на 2015 рік

14 January 2015, 18:28

14 січня відбулось спільне засідання постійних комісій з питань бюджету і комунальної власності та з питань соціально-економічного розвитку регіону, інвестиційної діяльності та середнього і малого бізнесу, на якому розглядалось питання про обласний бюджет на 2015 рік.

«Я скажу відверто, ми боялися гіршого, але що стосується основного фінансування - бюджет не гірший, ніж у минулому році. Поки що у ньому немає капітальних видатків, розглядаємо без програми соціально-економічного розвитку, яку перенесемо на наступну сесію, бо досить уже будувати повітряні замки. Треба прийняти бюджет, подивитися, що у нас є, і з цього планувати, що ми можемо зробити. Нині у бюджеті по кожній галузі є свій плюс, звичайно, є і зміна розцінок. Але у цьому бюджеті ми навіть, не знаючи на скільки зросте вартість, наприклад, енергоресурсів, заклали зростання на 30%», - розповів голова обласної ради Віталій Француз.

Керівник департаменту фінансів Житомирської облдержадміністрації Ганна Ємченко доповіла присутнім про основні зміни бюджетного законодавства та про особливості цьогорічного обласного бюджету, після чого депутати приступили до його обговорення.

Критикуючи даний проект бюджету, депутат облради Василь Стах звернув увагу на те, що новими законами держава понижує соціальні стандарти, що суперечить Конституції України.

«У нас є стаття Конституції, яка забороняє понижувати соціальні стандарти, але виходить, що нові закони формально понижують ці стандарти. Якщо ми сьогодні ось це приймемо, ми це проковтнемо, то в Києві подумають, що і далі так можна. Ось зараз ви розповідаєте, що у нас усе добре: будуть дотації та субвенції, але я дослухаюся й до інших фахівців. Зокрема, у міністерстві, кажуть, що у держбюджеті закладено дефіцит 60 млрд., але на справді він буде понад 200 млрд., тобто не виключено, що ми тут собі розраховуємо на дотації та субвенції, а буде зовсім по іншому. Якщо ми приймемо те, що нам дали згори, і далі мовчатимемо, то там, у Києві, зрозуміють, що усе нормально і можна різати далі. Тому треба не тихо-тихо шуміти, а голосно говорили про проблеми, бо це стосується інтересів наших громадян», - заявив Василь Стах.

Категорично проти даного проекту бюджету виступив і екс-заступник голови облдержадміністрації Ярослав Долгих.

«Я з повагою ставлюся до того, що ви, Ганно Григорівно (Ємченко, - ред.) проробили роботу, але взяти на себе відповідальність і погодити бюджет на тих умовах, які нам спустили з Києва, коли говорять про децентралізацію, а насправді ось це… ну я точно не можу. Я принципово не погоджуюсь взагалі з таким підходом, політично я його не можу сприйняти», - заявив Ярослав Долгих.

Після обговорення, яке тривало понад годину, члени бюджетної комісії приступили до голосування за проект обласного бюджету на 2015 рік. З присутніх 11 членів бюджетної комісії підтримали даний документ лише 5 депутатів, 1 – проголосував проти, ще 5 членів комісії виявили бажання утриматись. Таким чином, бюджетна комісія не змогла підтримати проект обласного бюджету на 2015 рік, який буде запропонований для розгляду депутатами Житомирської облради на наступному засіданні сесії, що відбудеться 16 січня.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі