Влада

На сесії Житомирської облради депутати розглянуть питання про направлення трьох звернень до президента, Кабміну і Верховної Ради

16 January 2015, 11:05

На сесії Житомирської обласної ради 16 січня депутати проголосували за включення в порядок денний трьох звернень до Президента України, Верховної Ради, Кабінету Міністрів України та Міністерства енергетики та вугільної промисловості України.

«За» включення питання «Про звернення депутатів Житомирської обласної ради до Президента України, Кабінету Міністрів України, Верховної Ради України щодо внесення змін до Бюджетного та Податкового кодексів України» до порядку денного проголосували 78 із 83 присутніх депутатів (усього 112).

Зокрема, у зверненні йдеться про стурбованість депутатами зменшенням нормативу зарахування до обласних бюджетів рентної плати за користування надрами для видобування корисних копалин загальнодержавного значення з 50 відсотків до 25 відсотків, у результаті чого бюджет Житомирської області у 2015 році втратить близько 22 млн. грн., та зменшенням податку на доходи фізичних осіб до місцевих бюджетів до 75 відсотків (раніше 100%), внаслідок чого втрати бюджету складуть близько 350 млн. грн.

Серед проблем, які область не зможе вирішити самостійно, вказані: добудова приміщень Житомирського обласного онкологічного диспансеру (потрібно 150 млн. грн. за цінами 2008 року), реконструкція сталевого водогону в Житомирі (37,44 млн. грн. за цінами 2011 року), збільшення на 10 млн. кубометрів об’єму водосховища «Відсічне» (79 млн. грн. за цінами 2007 року) та ремонт водопідйомної греблі на річці Тетерів, яка знаходиться в аварійному стані (потреба згідно з кошторисом - 13,1 млн. грн.).

Також до порядку денного включили звернення до Верховної Ради та КМУ «щодо надання адресної грошової допомоги пільговим категоріям громадян» стосовно їх перевезення на автомобільному та залізничному пасажирському транспорті загального користування – 80 голосів «за».

Зокрема, депутати просять призупинити дію постанови Кабінету Міністрів України від 17.05.1993 №354 «Про безоплатний проїзд пенсіонерів на транспорті загального користування» та встановити граничний рівень пенсійного забезпечення, при якому пенсіонери найбільше потребують адресного надання пільг з оплати проїзду.

Третє звернення до Кабміну та Міністерства енергетики та вугільної промисловості, яке вирішено включити до порядку денного сесії, стосується зменшення ціни на природний газ для промислових споживачів, бюджетних установ та організацій.

Депутати просять посприяти у врегулюванні питань зменшення на 40-50% тарифу на послуги ПАТ «Житомиргаз» з транспортування природного газу розподільними трубопроводами (у даний час сума становить 317,76 грн. за 1000 кубометрів з ПДВ), скасування плати на послуги ПАТ «Житомиргаз» на постачання природного газу за регульованим тарифом (нинішня ціна – 56,04 грн. за 1000 кубометрів з ПДВ) та встановлення економічно обґрунтованої ринкової ціни на природний газ для промислових споживачів на рівні середньоєвропейської (365$ за 1000 кубометрів).

«Міністерство ціноутворенням не займається, потрібно звертатися до НКРЕ», - запропонував депутат Володимир Лушкін.

Голова обласної ради Віталій Француз запропонував включити питання до порядку денного, а при обговоренні вже вносити зміни. Депутати цю пропозицію підтримали.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі