Політика

П’ять із шести житомирських нардепів-мажоритарників проголосували за позбавлення Януковича звання президента

4 February 2015, 14:02

 4 лютого Верховна Рада позбавила четвертого президента України Віктора Януковича звання президента.

За відповідний законопроект №1883 за основу та в цілому проголосував 281 депутат, проти – 1, утримався – 1, не голосувати 30.

З шести нардепів-мажоритарників від Житомирської області за цей законопроект не голосував лише Володимир Литвин (округ №65, Новоград-Волинський) – він був відсутній на пленарному засіданні.

Ініціаторами законопроекту «Про позбавлення В.Януковича звання Президента України є: Олег Ляшко, Сергій Скуратовський, Юлія Тимошенко та Андрій Тетерук.

«Метою розроблення проекту Закону України «Про позбавлення В.Януковича звання Президента України» (далі – законопроект) є необхідність вирішення питання позбавлення звання Президента України В.Януковича, який у неконституційний спосіб самоусунувся від виконання повноважень Президента України, що загрожувало керованості держави, територіальній цілісності і суверенітету України, та призвело до масового порушення прав і свобод громадян», - йдеться у пояснювальній записці.

У головному науково-експертному управлінні Ради розглянули поданий законопроект, який складається з єдиного припису, згідно з яким Верховна Рада України «постановляє позбавити В.Януковича звання Президента України» та висловили свої зауваження.

«За результатами розгляду законопроекту Головне управління вважає за необхідне висловити наступні міркування: відповідно до статті 105 Конституції України «звання Президента України охороняється законом і зберігається за ним довічно, якщо тільки Президент України не був усунений з поста в порядку імпічменту». Верховна Рада України 22 лютого 2014 року прийняла Постанову Верховної Ради України «Про самоусунення Президента України від виконання конституційних повноважень та призначення позачергових виборів Президента України». Отже, обставини припинення повноважень Президента України В. Януковича не пов’язані із процедурою імпічменту, тому поданий законопроект не узгоджується з нормами Основного Закону», - зазначається в експертному висновку.

Нагадаємо, Віктор Янукович вступив на посаду президента 25 лютого 2010 року, а 21 лютого 2014 року, після розстрілу Майдану, він втік із Києва з родиною.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі