Влада

Указ президента: 8 травня – День пам’яті та примирення, 9 травня – День перемоги

24 March 2015, 16:04

 Президент Петро Порошенко підписав Указ «Про заходи з відзначення у 2015 році 70-ї річниці Перемоги над нацизмом у Європі та 70-ї річниці завершення Другої світової війни».

Про це повідомляє прес-служба президента.

«Президент доручив Кабінету Міністрів забезпечити проведення у Києві та інших населених пунктах урочистостей та меморіальних заходів, присвячених 70-й річниці Перемоги над нацизмом у Європі, Дню пам’яті та примирення і Дню Перемоги, які відзначаються 8 та 9 травня відповідно, а також 70-й річниці завершення Другої світової війни, яка відзначається 2 вересня 2015 року», - йдеться у повідомленні.

Уряд має опрацювати питання щодо поліпшення умов життєзабезпечення ветеранів війни, насамперед учасників бойових дій, інвалідів і дітей війни та жертв нацистських переслідувань, а також щодо сприяння процесам консолідації суспільства, налагодження громадянського взаєморозуміння і примирення у питаннях національної історії.

«Передбачені заходи спрямовані на вшанування подвигу українського народу в перемозі Антигітлерівської коаліції. Український народ і ті, хто захищали Україну, мають бути гідно вшановані», – наголосив на брифінгу заступник глави Адміністрації президента Ростислав Павленко.

За даними Інституту історії України НАН, людські втрати у Другій світовій війні становлять від 8 до 10 млн. українців.

Згідно Указу, щороку 8 травня в Україні буде відзначатися День пам’яті та примирення.

«8 травня не буде вихідним днем. Це день вшанування пам’яті, а 9 травня – залишається вихідним», – уточнив Ростислав Павленко.

Президент також доручив Кабінету Міністрів забезпечити разом із Національним банком України виготовлення та випуск в обіг пам’ятної монети на відзнаку 70-ї річниці Перемоги над нацизмом у Європі; а також випуску в обіг поштової марки і конверта, присвячених пам’ятній даті. Міністерство внутрішніх справ, Служба безпеки України, обласні та Київська міська державна адміністрація мають вжити заходів із забезпечення громадського порядку та безпеки громадян під час відзначення річниці.

В Указі є окремий пункт із завданнями для обласних державних адміністрацій:

ужити додаткових заходів щодо забезпечення соціально-побутових потреб та потреб у медичній допомозі ветеранів війни, насамперед учасників бойових дій та інвалідів війни з їх числа, а також учасників українського визвольного руху часів Другої світової війни, жертв нацистських переслідувань, сімей загиблих (померлих) воїнів, дітей війни, увічнення пам'яті про полеглих співвітчизників, збереження та підтримання в належному стані меморіалів, пам'ятників, пам'ятних знаків, місць поховань загиблих;

переглянути відповідні регіональні плани заходів з урахуванням цього Указу та забезпечити їх виконання;

сприяти в установленому порядку розвитку волонтерського руху, діяльності громадських об'єднань і релігійних організацій, що надають допомогу та підтримку ветеранам війни, учасникам українського визвольного руху часів Другої світової війни, жертвам нацистських переслідувань, сім'ям загиблих (померлих) воїнів, дітям війни, а також поширенню благодійництва та шефства підприємств і організацій, підприємців над закладами охорони здоров'я та соціального захисту населення, які забезпечують обслуговування ветеранів війни;

уживати заходів із висвітлення в засобах масової інформації актуальних питань життя ветеранів, учасників українського визвольного руху часів Другої світової війни, жертв нацистських переслідувань, спогадів учасників та очевидців подій Другої світової війни, створення відповідних медійних проектів.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі