Суспільство

Боєць 26-ї Бердичівської бригади розповів, як ставав на облік у центрі зайнятості після демобілізації

27 March 2015, 11:40

Після демобілізації перед учасниками АТО постає запитання: «Що робити далі?». На один з його аспектів – стосовно працевлаштування – спробував дати відповідь солдат Олександр Крижанівський.

Олександр Крижанівський проходив службу в 26-ій Бердичівській артилерійській бригаді. З початком конфлікту, у березні 2014, потрапив на Херсонщину. А вже за кілька місяців до сектору «С» зони АТО, де впродовж 7 місяців виконував бойові завдання. 10 лютого 2015 року разом з підрозділом виведений із зони АТО. 9 березня 2015 року демобілізувався.

Інструкція для демобілізованих: «Центр зайнятості»

Особисто для себе прийняв рішення – потрібно йти на роботу. Якщо з військовослужбовцями, за якими робоче місце зберігалося, все більш-менш зрозуміло, то тим, хто не мав офіційної роботи, буде складніше.

Перше, чим раджу зайнятися – отримати статус безробітного. Для цього Вам потрібно звернутися до центру зайнятості за місцем прописки. З собою потрібно мати:

1. Паспорт.

2. Ідентифікаційний код.

3. Військовий квиток.

4. Трудову книжку.

5. Документи про освіту (диплом).

6. Довідка про членство у власному господарстві (видається органами місцевої влади за вимогою по місцю прописки).

7. Довідка з військкомату (зразок - на фото)

8. Довідка про доходи (зразок - на фото).

9. Витяг з наказу про участь в АТО чи посвідчення учасника бойових дій (якщо брали участь).

10. Копії усіх цих документів.

Проблемні моменти:

1. Для отримання виписки з військкомату Вам необхідно звернутися до військкомату, де Ви приписані, з проханням надати виписку для центру зайнятості (там все знають, і без додаткових оплат чи затримок впродовж 5-15 хвилин видають). З собою мати військовий квиток.

2. Довідка про доходи за останні 6 місяців. Для цього потрібно звернутися до свого командира у військовій частині. Написати рапорт та за 5-10 днів отримати свій документ. Довідку про доходи можна донести впродовж 6 місяців після реєстрації Вас як безробітного. Від наявності довідки залежить сума виплати, яку ви будете отримувати, поки не влаштуєтесь на роботу.

3. Витяг з наказу, чи посвідчення учасника бойових дій. Витяг з наказу: можуть вимагати витяг, де вказано, з якого по яке число Ви перебували в АТО. Достатньо навіть витягу про безпосередню участь, котрі свого часу отримали всі військовослужбовці, написавши відповідні рапорти. Отримання ж нового витягу займе у Вас ще 5-10 днів, а також доведеться витратити час та кошти на поїздку до своєї військової частини. Тим більше, у кожного військовослужбовця, що брав участь в АТО, є відповідна відмітка у військовому квитку.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі