Місто

У Житомирі на майдані Корольова вшанували героя Небесної сотні

5 April 2015, 10:55

 4 квітня в обласному центрі вшанували пам’ять Героя Небесної Сотні Якова Яковича Зайка, якому у цей день могло б виповнитися 75 років.

Про це повідомляє прес-служба Житомирської облдержадміністрації.

«На майдані імені С.П. Корольова відбувся мітинг-реквієм, який зібрав громадських активістів та жителів обласного центру. Віддати шану пам’яті, помолитися за упокій душі Якова Зайка та його побратимів і покласти квіти до стели Героїв Небесної Сотні прийшли і представники влади – заступник голови обласної ради Руслан Годований та заступник Житомирського міського голови Олександр Бочковський», - йдеться у повідомленні.

Перед присутніми виступив соратник Якова Зайка, президент Асоціації українських банків Олександр Сугоняко.

«Не віриться, що Якову Яковичу могло б виповнитися 75 років. Я сприймав його, як молодого й енергійного 28-річного чоловіка. Майдан для Якова Зайка розпочався ще у 1988 році. Він постійно був у боротьбі, не відступаючи від своїх принципів та ідеалів. Енергії та запалу нашого побратима вистачало для всіх його однодумців», - наголосив Олександр Сугоняко.

Яків Зайко народився в Білорусі, але присвятив своє життя боротьбі за незалежність України. В кінці 1980-х років Яків Якович організовував багатолюдні мітинги у Житомирі. Про його авторитет та впливовість свідчить той факт, що у 1990 році громадський діяч став народним депутатом України від Народного Руху.

Під час Революції Гідності Яків Якович не міг стояти осторонь. Свідома громадянська позиція та прагнення побудувати вільну і незалежну державу знову підняли активіста на боротьбу. Проте, його серце зупинилося 18 лютого 2014 року в центрі столиці.

 

Фото з сайту ОДА

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі