Влада

У Бердичеві планово перейменовують вулиці та хочуть об’єднати покоління біля «Вічного вогню»

17 April 2015, 10:00

 Бердичів – чи не одне з найперших міст у Житомирській області, яке почало перейменування вулиць.

Про це в телефонній розмові Житомир.info розповів міський голова Василь Мазур. Він переконаний, що перейменування вулиць має відбуватися планово.

«Ми працюємо над цим питанням планово та поступово. Створена відповідна комісія, і ще у 2014 році деякі вулиці були перейменовані. Якщо раніше з Житомира у Бердичів ви заїжджали по вулиці Леніна, то тепер по Житомирській. Зі сторони Вінниці – по Свердлова, тепер по Вінницькій. Центральна вулиця була Карла Лібкнехта, а зараз Європейська. Дзержинського – Героїв України. Тобто, ми цю роботу проводили й без відповідних пакетів законів, які спрямовані на декомунізацію країни. У нас навіть пам’ятник Леніна зносився за рішенням виконкому на звернення комуністів», - сказав Мазур.

Бердичівській міський голова розповів й про те, що деякі міста «скопіювали» їх ідею щодо встановлення меморіалу Героям України.

«Бердичів найпершим почав піднімати це питання. Ось зараз ми внесли пропозицію, аби біля «Вічного вогню» поєднати покоління: одне, що воювало в 40-х роках, героїв Небесної сотні та учасників АТО, які також гинули та гинуть за ту саму землю. У нас повинен бути єдиний меморіал Героям України, які віддали життя за суверенність та незалежність держави. Тобто, в одне місце мають ходити люди, і об’єднуватися, а не сперечатися, куди піти», - підкреслив Василь Мазур.

Нагадаємо, у Бердичеві з 24 січня 2014 року набрало чинності рішення міськвиконкому про перейменування трьох вулиць: Леніна, Лібкнехта і Свердлова.

Бердичівські журналісти, дослідивши офіційний перелік назв вулиць, провулків та площ міста, віднайшли більше 50 вулиць, які мають бути перейменовані, бо названі «або на честь комуністичних партійних діячів, або осіб, які придушували боротьбу за українську незалежність, або приурочені до різних подій комуністичного режиму».

«Отже, однозначно мають бути перейменовані такі вулиці і провулки: 10-ї П’ятирічки, 25-го Жовтня, 60-ти та 70-річчя СРСР, Будьонного, Войкова, Володарського, Воровського, Гайдара (крім того, що він був дитячим письменником, Аркадій Голіков був ще й активним революціонером, який особливо жорстоко придушував антирадянські виступи), Димитрова, Жовтнева, Іллічівська, Індустріалізації, Калініна, КІМа, Комсомольська, Котовського, Красіна, Крупської, Куйбишева, МЮДа, Наркоматівська, Пархоменка, Петровського, Піонерський, П’ятирічки, Свердлова (провулок, вулицю раніше перейменували на Вінницьку), Сєрова, Сестер Сломницьких, Тельмана, Ульянової, Урицького, Фабриціуса, Фрунзе, Чапаєва, Червоноармійська, Червоної Авіації, Червонотравнева та Щорса», - пише сайт «Бердичівські новини».

Як повідомляв Житомир.info, 18 червня 2014 року Житомирська міська рада прийняла рішення перейменувати вулицю Московську на Небесної сотні. В червні цього року в обласному центрі планують провести громадські слухання щодо перейменування 11 вулиць.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі