ДОПОМОГА

Міноборони розробило правила для родин воїнів АТО: не задавайте багато запитань, не підходьте ззаду

25 April 2015, 10:42

Правила поведінки з демобілізованими - від моменту зустрічі до надання кваліфікованої психологічної допомоги бійцям АТО – розробило Міністерство оборони України.

«Перше. Момент зустрічі. Перебування людини на війні є травматичним для психіки. Після повернення у багатьох з’являється страх, як сприйме його суспільство. Момент зустрічі військових із зони бойових дій – вкрай важливий. Їх потрібно зустрічати як героїв – без істерик», - таким є перше правило у переліку розміщених на сторінці Міноборони у Facebook.

Щоб прийти в себе, людині необхідно близько трьох місяців. Насильно не втягуйте бійця у розмову, не з’ясовуйте, що і як було там, - радять психологи. Людина сама прийде до того моменту, коли буде готова все розповісти.

Не можна підходити до бійця ззаду: рівень бойового рефлексу ще досить високий, - нагадують фахівці.

Не залишайте бійця наодинці, залучайте до домашніх справ, обмежуйте перегляд ним новин. Задовольняйте прохання закрити двері в кімнату, вимкнути світло або музику.

Якщо людина закрилася, не реагує на світ, їй потрібна термінова психологічна допомога.

Працює сайт з надання безкоштовної психологічної допомоги воїнам, що повернулися з АТО - http://datacloud.me/CUF-OSI/uk/index.php.

Інфографіка Міноборони

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі