ДОПОМОГА

Житомирський косметолог про догляд за шкірою обличчя влітку та про небезпеку «домашніх» масок

9 June 2015, 11:17

Літо – нелегкий період для шкіри обличчя. Сухість, пігментація, веснянки, зморшки або «мішки» під очима. Про те, як правильно доглядати за шкірою влітку, ми поцікавилися у нашого експерта, професійного косметолога, власниці косметологічної студії «MARINA BEAUTY» у Житомирі Марини Довідної.

-       Отже, Марино, які загальні поради стосовно догляду за шкірою обличчя у період літньої спеки ви дали б як професіонал?

-       Зволоження, зволоження та ще раз зволоження!!!

Про зволоження шкіри влітку написано безліч статей. На прилавках магазинів вибір зволожуючих засобів на смак та гаманець кожного покупця,  проте хотілось би відокремити саме групу косметологічних компонентів, що забезпечують якісне та довготривале зволоження шкіри влітку. Це:

-  гіалуронова кислота;

- компоненти NMV (натурального зволожуючого фактору), що знаходяться в нашій шкірі: молочна кислота, амінокислоти, сечовина, амінокислоти (аланін, гліцин, пролін), низькомолекулярні пептиди (наприклад, дипептид, карнозин) і т.д.;

-  колаген;

-  полісахариди;

-  різні водорості та їх екстракти;

-  гліцерин;

-  алое та і т.д.

Не слід обмежувати догляд за шкірою лише нанесенням зволожуючого крему. Влітку, як ніколи, важливо дбайливо та ретельно очищувати шкіру обличчя від забруднень (враховуючи той факт, що під дією високих  температур підвищується виділення шкірою себуму - секрету, що виділяється сальними залозами) та приділяти увагу тонізаціїї шкіри, використовуючи зволожуючі безспиртові тонізуючі лосьйони, фіто-тоніки та термальну воду.

- Чи має значення тип шкіри? Сформулюйте загальні правила догляду за кожним з них.

- Безумовно, відмінності в догляді за різними типами шкіри влітку існують та заслуговують особливої уваги. Для догляду за жирною, комбінованою та нормальною шкірою бажано використовувати легкі косметичні засоби, такі як крем-гелі, гелі та флюїди, сироватки, а також oil-free (що не містять жирів) емульсії. Вони легкі за своєю текстурою, добре та швидко всмоктуються в шкіру та не залишають жирного блиску після нанесення на шкіру. Активні компоненти з подібних косметичних засобів легше проникають у шкіру. Виняток складає тільки косметика по догляду за дуже сухою та чутливою шкірою – навіть в жарку погоду для неї є фаворитами креми або крем-гелі. Тим більше, що в професійній косметиці існують як щільні креми для догляду за сухою та чутливою шкірою в холодну погоду, так і легко проникаючі креми для сухої шкіри, підходящі для літа. 

-        Які маски для шкіри ви рекомендуєте, які можна зробити вдома, які краще робити в умовах салону?

- Відповім коротко. Коли ваш вік до 25 років, при нанесенні домашніх масок для обличчя ваша шкіра скаже вам «дякую», після 25 років вона скаже «Хочу більшого!!!». Єдине, що хотіла би додати, а точніше застерегти, не використовувати в масках домашнього приготування фармацевтичні препарати! На жаль, сьогодні я дуже часто зустрічаю на просторах Інтернету, а особливо в соціальних мережах, різноманітні рецепти домашніх масок для обличчя, що містять в своєму складі фармацевтичні засоби, що може складати загрозу для вашого здоров’я. Все частіше та частіше до мене на прийом приходять «жертви» такої домашньої краси: опіки, сильні подразнення, набряки, дерматити ( в тому числі й алергічні), судинна сітка (загалом від домашніх пілінгів, що містять тверді та жорсткі абразиви) та інше.
    Звичайно, маски по догляду за шкірою в умовах косметологічного кабінету мають більше шансів задовольнити потреби клієнта щодо своєї шкіри. Професійні маски з високоактивними компонентами, підібрані професійним косметологом, для вашого типу шкіри з урахуванням усіх особливостей саме вашої шкіри дають чудові результати!

- Чи так необхідно користуватися кремом під повіки, чи можна обійтися зволожуючим кремом? Які креми для повік ви порекомендували б як косметолог?

Звісно, що крем для повік має свої особливості та не може бути заміненим кремом для обличчя. Щоб це зрозуміти, потрібно взяти до уваги особливості шкіри навколо очей:

1. Шкіра повік значно тонша, ніж інші частини обличчя.

2. Зона навколо очей відрізняється високою м’язовою активністю (моргання та емоції).

3. Шкіра повік відрізняється підвищеною чутливістю та сухістю через дуже маленьку кількість сальних залоз та слабко виражену гідроліпідну мантію.

4. Область навколо очей має рихлу жирову клітковину, що може накопичувати воду в будь-якій провокаційній ситуації (як результат – набряки навколо очей).  

Обираючи крем по догляду за шкірою навколо очей, я б порадила звернути увагу на легкі креми, крем-гелі та сироватки-гелі, оскільки важкі креми для повік з великим вмістом жирів можуть спричинити «компресійний ефект» та підсилити набряки в цій зоні. Дорогі жінки, не забувайте, що причиною ранкових (та не тільки ранкових) набряків під вашими очима можуть бути захворювання нирок та серця.
Хотілось би відзначити, що деякі жінки полюбляють нанести на повіки нічний крем «побільше» та одразу перед сном – це помилка! Така тактика може призвести до ранкових набряків, тому бажано наносити крем на повіки за 40 хвилин до сну.

Також слід пам’ятати, що крем для повік потрібно наносити починаючи від зовнішнього кута кожного ока рухаючись по нижньому повіку до перенісся, а далі по верхній, нерухомій частині повіка знову до зовнішнього кута ока. Таким чином зробити декілька кругових рухів (лімфодренажний масаж).   

- Як можна боротися з веснянками? Чи варто відбілювати шкіру обличчя на літо, коли тіло все одно загорить?

Слід запам’ятати, осінь та зима – час, коли сонце зменшує свою активність, традиційно належить процедурам по відбілюванню шкіри. Стосовно літа, найкращим захистом в боротьбі з веснянками та гіперпігментацією є захист від УФ-випромінювання, оскільки воно стимулює синтез меланіну та призводить до підвищення пігментації.

Іноді достатньо ретельно оберігати шкіру від сонця за допомогою засобів з високим SPF, щоб вирішити проблему веснянок та гіперпігментації. Причому, людям які мають пігментні плями, веснянки та бажають від них позбутися, варто використовувати засоби з високим SPF з кінця лютого до початку листопада. Важливо пам’ятати, що використовуючи відбілюючі (висвітлюючі) шкіру засоби без фотозахисту, з легкістю можна отримати абсолютно зворотній ефект – пігментація тільки посилиться!

Також зверніть увагу на те, що маючи схильність до пігментації, не можна використовувати влітку косметику з ефірними маслами бергамоту та всіх цитрусових, а також з деякими кислотами, так як вони  підвищують чутливість шкіри до сонця та можуть подарувати вашій шкірі декілька нових плямок.

- Чи дійсно можна зробити чудовий недорогий крем для обличчя з дитячого крему та косметичних масел?

- Тут все дуже просто! Дитячий крем – для дитячої шкіри, і тільки для неї. В практичній косметології я не раз зустрічала закупорені пори та запалені сальні залози саме від використання дитячого крему та масел. Це пов’язано з тим, що вони мають досить щільну  важку текстуру та створюють на поверхні шкіри плівку, через яку вона не «дихає».  Єдиний варіант для використання косметичних масел, це додавання їх до масок для обличчя, приготованих власноруч, або додавання декількох крапель ефірного масла до крему чи маски безпосередньо перед нанесенням (враховуючи проблематику та особливості шкіри).

Потрібно розуміти, що в порівнянні з домашніми кремами, дитячими та більшістю кремів з мас-маркету, косметичні засоби професійних марок для домашнього догляду багатофункціональні.  

Вони містять у собі не тільки зволожуючі шкіру компоненти, а  також живильні компоненти, антисептики та протизапальні компоненти, що важливо при догляді за комбінованою, жирною та проблемною шкірою влітку, заспокійливі компоненти, капіляропротектори (компоненти, що захищають судини при куперозі), сонцезахисні та хімічні фактори та антиоксиданти.

На останню групу з’єднань я б хотіла звернути особливу увагу, оскільки УФ-випромінювання, максимально потужне влітку, запускає ланцюг реакцій вільних радикалів, під дією яких виникає фотостаріння шкіри, і саме антиоксиданти блокують їх згубну дію на шкіру.

-       Дякуємо за відповіді, гадаємо, ваші поради допоможуть житомирянкам мати привабливий вигляд улітку і не тільки.

Житомир.info 

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі