Події

У Житомирській області зареєстровано 3 випадки ботулізму: двоє людей отруїлися домашніми тушонками

12 June 2015, 13:48

У Житомирській області впродовж останнього тижня з підозрою на ботулізм госпіталізовано 3 особи.

Про це повідомляє головне управління Держсанепідслужби Житомирської області.

«Результати санітарно-епідеміологічного розслідування вище зазначених випадків ботулізму свідчать, що причиною двох випадків захворювання стало вживання м’ясних тушонок домашнього виробництва. Розслідування ще одного випадку наразі триває», - йдеться у повідомленні.

Ботулізм – дуже небезпечне захворювання з високим рівнем смертності. Як правило, більшість випадків ботулізму пов’язані з вживанням консервованих продуктів харчування, які виготовлялися з порушенням основних правил стерилізації та зберігання домашніх консервів, - нагадують санітарні лікарі.

«Ботулізм – це отруєння організму, що викликається токсином ботуліну, який продукується бактерією Clostridium botulinum. Токсин ботуліну є найтоксичнішим з усіх відомих бактеріальних токсинів. Спори цих бактерій досить поширені в об’єктах навколишнього середовища, особливо в ґрунті, воді, рибі. Вони надзвичайно стійкі до факторів навколишнього середовища і витримують дію високих температур впродовж годин. Лише кип’ятіння сировини протягом 30 хвилин під тиском сприяє знищенню спор бактерій ботулізму та руйнуванню токсину. Особливістю бактерій ботулізму є те, що вони добре розвиваються і розмножуються в умовах відсутності кисню та низькому кислотному середовищі. Тобто консерви, особливо з низьким вмістом кислот, є дуже добрим середовищем їх існування», - повідомляє прес-служба.

Зараження людини ботулізмом відбувається внаслідок вживання харчових продуктів, котрі містять токсини бактерій ботулізму. Зараження від людини до людини не відбувається.

Симптоми захворювання проявляються впродовж 12-36 годин після споживання продукту, що містить токсин. При цьому спостерігається підвищення температури тіла, стомлюваність, головокружіння, нудота, порушення зорових функцій, сухість в роті, утруднення ковтання та параліч м’язів. Параліч може призвести до утруднення дихання і, як наслідок, смерті хворого.
Тому при появі перших ознак захворювання потрібно негайно звертатися до лікаря. Вчасно надана медична допомога, основою якої є введення протиботулінічної сироватки, гарантує збереження життя хворому.

Найчастіше ботулізм викликається споживанням недостатньо стерилізованих домашніх консервів, як правило тих, що містять мало кислот. Це консерви з грибів, буряків, зеленого горошку, м’ясні тушонки тощо. Консервовані продукти харчування промислового виробництва є цілком безпечними, оскільки в промислових умовах завжди дотримуються технології їх приготування.

Останнім часом в домашніх умовах набувають популярності такі методи консервації, як копчення, в’ялення, соління риби. Така продукція теж являє небезпеку зараження ботулізмом, особливо непатрана риба.

Розпізнати заражений продукт доволі складно. Адже заражена токсином продукція не має видимих ознак. Однак існують правила профілактики ботулізму, якими не варто нехтувати:
1. У жодному разі не вживайте їжу:
– із здутих банок, банок з нещільно закритою або ввігнутою кришкою;
– з банок, вміст яких має підозрілий або неприємний запах;
– з банок, які зберігаються понад один рік.
2. Ніколи не купуйте консервовані продукти, виготовлені в домашніх умовах, у тому числі солені, в’ялені, копчені, «з рук» на ринках і вулицях.
3. Негайно знищуйте підозрілий продукт без усякого сумніву.

Як повідомляв Житомир.info, у 11 дітей з Олевського району Житомирської області, які захворіли на гостру кишкову інфекцію після виїзної екскурсії, підозрюють сальмонельоз.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі