Влада

В Житомирській ОДА знову говорили про «бурштинову лихоманку» з оборотом 700 млн, заради якої люди кидають роботу

17 June 2015, 17:20

 І двох днів не минуло відтоді як Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк закликав голову Житомирської ОДА Сергія Машковського внести пропозиції щодо боротьби з «бурштиновою мафією», а в облдержадміністрації скликали робочу групу.

17 червня чиновники, правоохоронці і активісти обговорювали, як припинити незаконний видобуток бурштину в області. Кажуть, бурштинова лихоманка на Житомирщині набирає все більших масштабів.

«Люди йдуть з підприємств. Нема кому працювати на хлібозаводі, переробка деревини – нема кому робити. Керівник держлісгоспу запросив вже із західної України бригаду: попрацювали пару тижнів, а далі пішли в ліс. Виходить, що кадри уходять на цей же само бурштин», - нарікає голова Олевської райдержадміністрації Василь Невмержицький.

Задля збагачення на північ Житомирщини їдуть сотні людей. Часто там розгортаються справжні «бурштинові війни».

«Ми вже маємо систему, цілу систему, яка працює. Це не разові виходи місцевих селян з лопатами, підкопати там десь 30 метрів, знайти там якийсь камінь. Зараз ми говоримо про те, що там є структурована система видобутку бурштину, яку очолюють люди зі зброєю, зі своїми бойовиками. І вони нараховують не 10-20 чоловік, а 100, 200, 300, 500, тисячу. Це армія. Ми говоримо, що на сьогоднішній день ми воюємо на війні і у нас нема в державі коштів для того, щоб підтримувати наших військових у нормальному, належному стані, а на сьогоднішній день у нас оборот 700 мільйонів гривень незаконної добичі бурштину на території Олевського району», - каже заступник голови Житомирської облдержадміністрації Вячеслав Поліщук.

«Бандитські угрупування взяли під тотальний контроль північ Житомирщини і навіть все Полісся, де є поклади бурштину. Тому будь-яка законодавча ініціатива може не увінчатися успіхом, якщо відповідні органи – прокуратура СБУ, міліція – не проведуть зачистки або профілактичну діяльність з цими незаконними банд-формуваннями. Велика кількість людей на території у певні години сачками перемиває бурштин, а протягом дня певні особи помпами добувають бурштин і дозволяють його перемивати, щоб люди не здіймали галас. Хтось заробляє 200 гривень, хто 500, кому пощастить заробити 700-900 доларів. Люди зацікавлені. От наприклад вчора у буденний день працювало близько 4000 людей. У вихідний день цифра доходить до 6000», - констатує помічник народного депутата, депутат Олевської міської ради Олександр Ніколайчук.

У міліції звітують: з початку року розпочали 19 кримінальних проваджень, вилучили майже 70 кілограмів бурштину, 13 транспортних засобів, мотопомпи і зброю.

«Певні зрушення є, але у зв'язку з тим, що дане явище підтримується з боку місцевого населення, то фактично перекрити всі лісові масиви і припинити видобування лише правоохоронними органами неможливо. Треба це питання вирішувати на законодавчому рівні», - каже начальник відділу управління державної служби боротьби з економічною злочинністю УМВС України в Житомирській області Леонід Орищенко.

«Бурштинову лихоманку» неможливо припинити заборонами – вважає заступник голови Житомирської обласної ради Руслан Годований. Він певен: держава має взяти під контроль видобуток бурштину на законодавчому рівні.

«Ну не можна сьогодні їх зламати. Вони не зламаються. Там тисячі людей. Нам потрібно сьогодні говорити і вимагати від Верховної Ради, від наших депутатів прийняти закон. У нас тоді буде дискусія до місцевих, що хлопці, треба легалізовуватись, треба робити артілі, треба платити податки. Це загальнонаціональний камінь, це камінь, який належить усьому українському народу, він має нести податки. Нам треба знайти юридичне рішення і це буде правильно», - говорить Руслан Годований.

Вже 19 червня в Олевську відбудеться виїзна нарада – представники влади і правоохоронці вкотре спробують знайти шляхи подолання незаконного видобутку бурштину.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі