Місто

У Житомирі військкомат позбавляє студентів можливості вступити в магістратуру?

25 June 2015, 18:08

У Житомирі студентам-випускникам місцевий військкомат розпочав вручення повісток. Інформація про повістки, які отримують студенти четвертого курсу ЖДУ з'явилася 24 червня.

Сьогодні в редакцію Житомир.info зателефонував студент ЖДТУ, який закінчує 4-й курс і на 30 червня отримав повістку. Хлопець каже, що йому вже повідомили навіть номер частини, де він буде служити.

Житомир.info поспілкувався з військовим комісаром Житомирського ОМВК Андрієм Матвійцем, який пояснив, чому вручають повістки студентам.

«Вони вважаються студентами до 30 червня, я їм даю повістки на 30 червня, отсрочка у них до 30 червня. Де написано, що по 30 включно вони є студентами? В якому законі вписано? Може я допустім не знаю, я для себе рахую, що до 30-го, значить по 29-те включно, значить 30 – це вже мій день», - сказав Матвієць.

Запитання «Що робити студентам, які хочуть продовжити навчання, адже вступна кампанія 10 липня тільки розпочинається?» обурило військового комісара.

«Знаєте, це провокаційне питання. Сьогодні написав мені листа на «С» фамілія ректор університету. Хай мене вибачить, я не запам’ятав його фамілії, так само, як і він мою не знає. Справа не в тому. Справа в тому, що він до мене в претензіонній формі написав, що я не маю права робити то-то, то-то, то-то. Він досвіченна людина, напевно кандидат мінімум чи доктор наук. І якщо він не розуміє, що є законодавство, яке передбачає, є указ президента, що буде строкова служба, є указ президента по продовженню строкової служби. По продовження призову до 30-го числа, 30-те включно, отам написано, в тому указі президента. По-перше. По-друге, не я придумав, що бакалаврат передбачає звільнення з вузу. Він їх виключає зі списків студентів. Потім вони заново поступають. Цей правовий колапс не я придумав. Не то що я їм користуюся, але в законі написано, що особі, призовнику, на строкову службу, який перебуває на обліку призовника, надається відстрочка один раз, на одне навчання. Якщо він буде по переводу переводиться, в інший вуз, ось в Бердичеві в технікумі вчиться, 4 роки відучилися і вони по переводу, по домовленості, по договорам з вузами, вони переміщаються в інший вуз, де є перевод, вони не втрачають права на отсрочку і закінчують навчання. А коли вони набувають бакалавра, інститут їх відраховує, і в цьому випадку вони втрачають право на отсрочку», - ­ розповів Житомирський військовий комісар Андрій Матвієць.

Тепер пригадаємо, що з приводу відстрочки для студентів говорить чинне законодавство:

Закон України № 3543-XII від 21.10.1993 «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» (останні зміни вносилися 06.06.2015р.), стаття 23 «Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації»: Призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають також студенти, аспіранти та докторанти, які навчаються на денній формі навчання.

Закон України № 2232-XII від 25.03.1992 «Про військовий обов'язок і військову службу» (останні зміни вносилися 11.06.2015р.), стаття 17 «Відстрочка від призову на строкову військову службу»:

1. Відстрочка від призову на строкову військову службу надається призовникам за рішенням районної (міської) призовної комісії відповідно до цього Закону за сімейними обставинами, станом здоров'я, для здобуття освіти та продовження професійної діяльності.

8. Відстрочка від призову на строкову військову службу для здобуття освіти на весь період навчання надається громадянам призовного віку, які навчаються:

у загальноосвітніх та професійно-технічних навчальних закладах з денною формою навчання. У разі досягнення такими призовниками 21-річного віку відстрочка втрачає силу;

у вищих навчальних закладах з денною формою навчання, у тому числі під час здобуття наступного вищого освітньо-кваліфікаційного рівня вищої освіти;

у середніх або вищих духовних навчальних закладах з денною формою навчання;

в інтернатурі, аспірантурі або докторантурі з відривом або без відриву від виробництва.

9. Право на відстрочку від призову на строкову військову службу для здобуття освіти також мають громадяни України, які в рамках міжнародних договорів України навчаються у навчальних закладах інших держав.

10. Відстрочка від призову на строкову військову службу для здобуття освіти надається один раз за період навчання, і громадяни призовного віку, відраховані з навчальних закладів за власним бажанням, за невиконання навчального плану, порушення умов контракту або недисциплінованість втрачають право на відстрочку від призову на строкову військову службу незалежно від їх повторного зарахування до того чи іншого вищого навчального закладу або поновлення у вищому навчальному закладі.

11. Громадяни призовного віку, які перервали навчання у зв'язку з отриманням академічної відпустки за станом здоров'я або сімейними обставинами, для догляду за близькими родичами, зазначеними в абзаці третьому частини одинадцятої статті 15 цього Закону, право на надану відстрочку від призову на строкову військову службу не втрачають.

12. У разі переведення призовників, які навчаються у вищих навчальних закладах з денною формою навчання, для навчання в інший вищий навчальний заклад із зазначеною формою навчання право на відстрочку від призову на строкову військову службу не втрачається.

Керівник прес-центру ЖЖУ ім. І. Франка Олена Свінціцька повідомила Житомир.info, що університет надіслав лист до Житомирського військового комісаріату з проханням пояснити: на підставі яких нормативно-правових актів студентам вручають повістки.

Відповідь військкомат має надати ЖДУ впродовж десяти робочих днів.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі