Місто

Вуличні художники вдруге провели графіті-екскурсію для житомирян та гостей міста

12 July 2015, 18:27

Графіті в бомбосховищі, спальних районах і промисловій зоні. Усі ці твори мистецтва показали житомирянам та гостям міста під час графіті-екскурсії представники молодіжного об'єднання ТБДЩ. За словами організатора графіті фестивалю Віталія Талько, три роки тому створено план зміни Житомира. Реалізувати його планують вже за сім років. Наразі втілюється в життя проект «Абетка твого міста».

«В цьому році з’явиться 10 літер. І так кожного року. Ось 3 роки по 10 літер буде малювати житомирський , до речі, художник Діма Краб. Він автор кожної літери, кожного ескізу, кожного завитка, за яким він стоїть», - розповідає представник  молодіжного об’єднання ТБДЩ Віталій Талько.

Віталій розказав, що малюнки створюються за кошти звичайних людей, які хочуть допомогти проекту, за його власні гроші і за підтримки місцевої влади. Художники ж погоджуються малювати за їжу і місце для ночівлі. Часто приїжджають сюди з власної ініціативи. На питання про те, чи не вважають жителі міста графіті актом вандалізму відповідає просто:

«Подивіться, ну я не знаю, їжак-вандал. На фоні їжака надряпана якась там зірочка. Бачите? Ось вам відповідь. На легальному графіті є елемент вандалізму. І те, і те - дуже помітно. Воно знаходиться на стінах, кидається вам в очі», - каже Віталій Талько.

Анастасія Савенець за освітою архітектор. Для міста створила вже дві великі роботи в стилі Петриківського розпису. Творить під псевдонімом Леля.

«Я побачила новину про те, що організовують графіті-фестиваль. В мене давно була така ідея, тому що мені хочеться зробити наше місто яскравим, цікавим, творчим. І коли я побачила, що люди організовуються, то я вирішила, що мені обов’язково треба бути серед них», – каже художник Анастасія Савенець.

В Житомир приїжджають художники з різних міст. Серед них Київ, Львів, Луцьк, Рівне, Одеса і навіть Москва. Сьогодні вже вдруге для житомирян та гостей міста провели графіті-екскурсію. Оля та Герман приїхали із Черкас. За декілька днів встигли роздивитися місто. Кажуть, що графіті стали невід’ємною його частиною.

В кінці серпня організатори обіцяють провести ще один графіті-фестиваль, а також ряд екскурсії.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі