Економіка

«Житомиргаз» запевняє, що споживачі отримують якісний газ, ніхто його не «розбавляє»

15 July 2015, 10:20

Природний газ у Житомирській області відповідає стандартам якості.

Про це повідомляє прес-служба ПАТ «Житомиргаз».

«За результатами проведених аналізів природного газу, який постачався споживачам міста Житомира та області у 2015 році, його калорійність становила від 8020 ккал/куб. м до 8301 ккал/куб. м, що свідчить про відповідність вимогам стандартів якості. В Україні якість природного газу визначається вимогами, які встановлені державним стандартом. Зокрема ГОСТом 5542-87 «Гази горючі природні для промислового та комунально-побутового призначення». Документом передбачено, що калорійність газу (тобто його теплотворна здатність) повинна бути не менше 7600 ккал/куб. м», - йдеться у повідомленні.

На підприємстві пояснили, що з початку року «Житомиргаз» отримав кілька звернень від споживачів про сумнівну якість газу. Зокрема скаржаться на зміну кольору газу в конфорках та збільшення часу закипання води на газовій плиті. Проте перш ніж нарікати на якість газу, необхідно звернути увагу на стан газового обладнання – його термін експлуатації, чистоту пальників, правильність налаштування приладу.

«Щодо можливих маніпуляцій або додавання зайвих компонентів до складу газу запевняємо, що «Житомиргаз» не має жодних технічних можливостей впливати на фізико-хімічний склад природного газу», – зауважує перший заступник голови правління – головний інженер Сергій Колесник.

Споживачам міста Житомира, Малина, Бердичева постачання природного газу здійснюється від магістрального газопроводу «Дашава-Київ». Споживачам Новограду-Волинського, Коростеня – від магістрального газопроводу «Торжок-Долина». Коли природний газ потрапляє безпосередньо в розподільчі мережі, додати щось до нього неможливо з технічного боку. Додавання або розбавляння газу киснем (в чому іноді звинувачують газопостачальників) є цілковитим абсурдом. По-перше, газові мережі герметичні, а по-друге, загальновідомо, що газ в сполученні з киснем є вибухонебезпечним. Достатньо 5-15% загазованості аби стався вибух.

За результатами проведених аналізів, калорійність газу, що постачається споживачам міста Житомира та області впродовж першого півріччя 2015 року по Бердичівського ЛВ УМГ становить 8212 ккал/куб. м, по Боярському ЛВ УМГ 8236 ккал/куб. м, по Новоград-Волинській дільниці Рівненського ЛВ УМГ 8101 ккал/куб. м.

«Дізнатися інформацію щодо параметрів якості газу, який транспортувався газорозподільними мережами можна на корпоративному сайті у розділі «Якість газу». Також паспорти фізико-хімічних показників природного газу щомісяця публікуються в обласній газеті «Житомирщина», - інформує ПАТ «Житомиргаз».

Довідка: Для газоподібних речовин теплота згоряння – це кількість тепла, що виділяється при повному згорянні об'ємної одиниці (куб. м) речовини. Вимірюється в джоулях або калоріях. Залежно від того, чи враховується теплота випаровування вологи палива, розрізняють нижчу (без урахування) і вищу (з урахуванням) теплоту згорання.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі