Суспільство

У Житомирській області всихають соснові ліси

10 September 2015, 14:27

Впродовж останніх двох років у насадженнях державного підприємства «Житомирське лісове господарство» активізувалися лісопатологічні процеси, які стали хронічними та призводять до всихання хвойних насаджень.

Про це інформує сайт Житомирського обласного управління лісового та мисливського господарства.

«Науковці кажуть, що головним чином це викликане еколого-кліматичними факторами, глобальним потеплінням на планеті, зниженням опадів та підвищенням температурного режиму», – йдеться у повідомленні.

Лісівники помічають, що спочатку всихають окремі дерева, далі – цілі групи дерев, а на кінцевій стадії розвитку хвороби - всихання охоплює значну частину деревостану.

«Наслідками цього є погіршення санітарного стану соснових насаджень. Деревина втрачає технічну придатність через «посиніння», а відтак і ринкову вартість.  Крім того, це створює ще й загрозу збільшення чисельності шкідників та поширення їх на суміжні ділянки деревостану», – наголошує директор Житомирського лісгоспу Руслан Карчевський.

На жаль, на сьогодні ефективних методів боротьби з цим явищем не знайдено. Між тим, площа пошкоджених всиханням хвойних лісів в лісгоспі складає понад 2,1 тисячі гектарів. Відтак, площа насаджень, які потребують санітарних рубок, в підприємстві в порівнянні з 2013 роком збільшилася майже на 40%.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі