Місто

У Житомирі ветеринарів вчили, як протидіяти африканській чумі свиней

23 September 2015, 16:38

Як протидіяти африканській чумі свиней, що спалахнула у різних регіонах України, вчили ветеринарів з Житомирської області.

На людей вірус не діє, а от для тварин це неминуча смерть. Вакцинації проти вірусу нема, лікуванню хвороба не піддається. Ветеринари побоюються, що на Житомирщину хвороба може прийти із сусідньої Білорусі, або з Київської і Чернігівської областей, де уже зафіксовані спалахи інфекції.

«Тримаємо на постійному контролі завезення свинопоголів'я, особливо з супровідними ветеринарними документами, та щоб було проведено щеплення проти класичної чуми свиней. Так як від африканської чуми свиней вакцини не існує, лікування не існує», - каже в. о. начальника управління ветеринарної медицини у Коростенському районі Наталія Васьківська.

Від інфекції може постраждати не лише поголів’я свиней, але й уся аграрна галузь, кажуть експерти. Адже через карантин у цілих регіонах можуть заборонити експорт м’яса та зернових.

«Ну, ви бачили по Білорусі зараз вони їдуть до нас в Україну за салом і м'ясом, тому що у них там нема. Те саме стосується і Росії. Все-таки, якщо територія буде оголошена неблагополучною, то, можливо, будуть певні санкції стосовно імпорту продовольчого зерна з України», - говорить заступник начальника управління ветеринарної медицини у Житомирському районі Геннадій Журавель.

«Якщо відбудеться спалах в Житомирській області, то може призвести до величезних економічних втрат, що порахувати буде дуже складно. Це можна тільки планувати суми в 5-6 мільйонів гривень, а все закінчиться тим, що даних тварин доведеться знищити. Я почав вивчати дану тему і звертатися до представників ветеринарних служб з тим, що потрібно проводити навчання фахівців для того, щоб у випадку появи спалаху одразу блокувати його. Я дізнався про те, що в Україні вже проводилися подібні заходи, зв'язався з організаторами і запропонував їм провести їм даний захід у місті Житомирі. Вони пішли назустріч і зібрали всіх ветеринарних фахівців Житомирської області і ветеринарних фахівців великих свинарських господарств», - каже громадський активіст Олександр Ревнівцев.

«Навчання проводиться в рамках проекту ФАО - Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН та Європейського банку реконструкцій та розвитку за сприяння Уряду Японії. Гголовна мета сьогоднішньої події - це навчити ветеринарну службу Житомирської області від рівня ферми, господарства, ветеринарного лікаря дільниці до центрального рівня у Києві, що треба робити при спалаху чи навіть при підозрі на спалах африканської чуми свиней. Тому що це надзвичайно заразна хвороба, транскордонна хвороба, яка досить швидко поширюється. Тому дуже важливо приймати правильні рішення і швидкі рішення для того, щоб успішно боротися з цією хворобою», - пояснює експерт з ветеринарії та тваринництва ФАО Андрій Розстальний.

Учасники семінару зазначили, що отримані знання допоможуть їм більш ефективно діяти, аби запобігти епідемії у Житомирській області.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі