Суспільство

За УЗД в Житомирській обласній дитячій лікарні батьків змушують платити 40 грн

24 September 2015, 16:48

Він показує список медикаментів та побутових товарів, який йому дали у Житомирській обласній дитячій лікарні.

Житомирянин В’ячеслав Сабодир розповідає вночі 22 вересня його п’ятирічному сину стало зле. Разом з дитиною В’ячеслав приїхав до обласної дитячої лікарні. Чоловік каже: після того, як синові поставили крапельницю до нього одразу ж підійшла медсестра і дала список медикаментів, які потрібно було купити, а вранці у хірургічному відділенні йому повідомили - безкоштовно пройти ультразвукове дослідження можуть лише три пацієнти, усі інші повинні сплатити по сорок гривень.

«Я кажу: ви знаєте, мене дане ваше УЗД вже не цікавить, тому що я побоююся за життя своєї дитини, так як моя дитина поступила з гострими болями і, будь ласка, зробіть виписку. Ми підемо в іншу лікарню і будемо в іншому лікувальному закладі лікуватися. Я виписав дитину, але попросив у виписці вказати, що дитина не була вилікувана у зв'язку з тим, що необхідно було пройти процедуру, яку вони фізично не могли надати у зв'язку з тим, що у мене не було 40 гривень. Лікар відмовився це зробити», - розповідає житомирянин В’ячеслав Сабодир.

Чоловік каже: був би й не проти заплатити за обстеження, але його вразило те, що хлопчик який лежав в одній палаті разом з його сином так і не зміг пройти УЗД, тому він вирішив піти на принцип.

«Виходить так, що він добу лежав і коли йому сказали піти зробити УЗД, так як живіт болить, то він сказав: "Я почекаю маму, тому що у мене немає в кишені зараз 40 гривень. Тому я УЗД зробити не можу". І ви знаєте, надходить така думка, що нашими дітьми граються як іграшками якимись: у батьків є гроші - значить дитину лікують, а якщо у батьків немає грошей - дитину не лікують», - каже В’ячеслав Сабодир.

В’ячеслав Сабодир вирішив з’ясувати чи справді за медичні обстеження потрібно платити і звернувся до керівництва лікарні. Виконуючий обов’язки головного лікаря  дитячої обласної лікарні Микола Бобер розповідає: на жаль не вистачає фінансування.

«Що стосується таких речей, як розхідні матеріали, те що стосується ремонту обладнання: на це теж потрібні кошти. На ремонт обладнання, на ці всі речі держава взагалі нічого не виділяє. Через те ми виходимо із тієї позиції, але в принципі як би там не було всі діти, які приходять ми стараємось їм зробити обстеження», - в.о. лікаря дитячої обласної лікарні Микола Бобер.

В управлінні охорони здоров’я Житомирської ОДА кажуть благодійні внески є законними, але не обов’язковими. Чиновники переконують у лікарнях намагаються надавати усі медичні послуги безкоштовно.

«Стараємось будемо говорити, завжди стараємось все що можна максимально, все що є в лікарні( які є фахівці, яка є апаратура) це все відповідно робиться безоплатно. Але інколи буває і таке, що цієї апаратури і не вистачає або якась черга, бо потік людей великий. Тому все таки передбачено спочатку надання і забезпечення невідкладної допомоги, от якщо людина поступає зараз і є певний запас медикаментів в лікарні від 10-15 % які можна передбачити, щоб надавати пацієнтам. Якщо це буде якась планова допомога, то може потрібно буде почекати, щоб пройти те чи інше обстеження», - каже в.о. заступника начальника управління охорони здоров’я Житомирської ОДА Віктор Лучків.

Та попри слова чиновників та гарантоване Конституцією право громадян на безоплатне медичне обслуговування скоріш за все житомиряни і далі будуть чекати своєї черги на безкоштовне медичне обстеження або ж платитимуть благодійні внески.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі