ДОПОМОГА

Поради житомирського юриста: що робити, якщо до вас прийшли з наміром провести обшук

30 September 2015, 11:40

 У своєму блозі директор ТОВ «Юридична фірма «Еталон» Олексій Ясюнецький надає поради на випадок, якщо до вашого офісу чи оселі прийшли непрохані гості з наміром провести обшук.

Обшук є заходом забезпечення кримінального провадження, внаслідок якого особа зазнає втручання у приватну територію – робочий офіс чи житлове приміщення.

Правова підстава проведення обшуку

Проведення обшуку врегульовано ст. 236 Кримінального процесуального кодексу України (далі – КПК України). Єдиною підставою для проведення обшуку є ухвала слідчого судді. У вказаній ухвалі у резолютивній частині (після слова ухвалив) має бути чітко зазначено наступні відомості:  місце обшуку – житло чи інше володіння та особу, якій належать приміщення, речі, документи або осіб, для виявлення яких проводиться обшук, строк дії ухвали. Копія цієї ухвали має бути надана Вам.

На що варто звернути увагу

Перевірити відповідність адреси місця проведення обшуку.  Адреса, яка  зазначена в ухвалі має точно відповідати фактичній адресі проведення обшуку. Якщо адреси не співпадають необхідно ставити питання про те, що незвані гості прийшли не за адресою. Можливо у такому випадку обшук не проводитиметься, як мінімум зав’яжеться суперечка, яка дозволить виграти час, щоб підготуватися до обшуку, запросити адвоката тощо.

В ухвалі може бути зазначено особу (осіб), якій надається дозвіл на проведення обшуку, наприклад: надати слідчому СВ УМВС Петру Петровичу Петренку  дозвіл на проведення обшуку у приміщенні за адресою… і т.д. Якщо до Вас завітав не той слідчий, що вказаний в ухвалі необхідно звернути на це увагу і поставити питання проте те, що обшук намагається провести не уповноважена особа. У такому випадку також може зав’язатися теоретично-правова суперечка, яка знову ж таки дозволить Вам виграти час для того, щоб зібратися думками, запросити адвоката тощо. Як правило у такому випадку правоохоронні органи виходять з ситуації шляхом надання відповідного доручення від особи, якій дійсно надано дозвіл на обшук.

Один мій клієнт, за моєю порадою, вказав оперативникам, які намагалися провести обшук, що дозвіл на проведення обшуку надано іншій особі. Поки працівники міліції їздили в управління за дорученням минуло близько 40 хвилин, цей час дозволив добратися мені до місця проведення обшуку і надати правову допомогу клієнту.

Після того, як Ви переконалися у наявності повноважень у особи, що проводить обшук та інших вищевказаних формальностей необхідно звернуту увагу на наявність понятих.

Слід пам’ятати, що згідно ч.7 ст.223 КПК України обшук або огляд житла чи іншого володіння особи здійснюються з обов’язковою участю не менше двох понятих.

Пам’ятайте, що згідно вказаної норми понятими не можуть бути потерпілий, родичі підозрюваного, обвинуваченого і потерпілого, працівники правоохоронних органів, а також особи, заінтересовані в результатах кримінального провадження.

Досить часто в якості понятих залучають співробітників правоохоронних органів, практикантів. Наполягайте, щоб особи, які залучені в якості понятих не мали обмежень передбачених ч.7 ст. 233 КПК України. 

Проведення обшуку

Вимагайте, щоб обшук проводився в кожній кімнаті окремо, почергово, небажано, щоб оперативники працювали одночасно в декількох кімнатах. Заощадження часу у такому випадку не є виправданням. Намагайтеся слідкувати, щоб обшук проводився в межах резолютивної частини ухвали – тобто щоб відшукувалися ті речі, які вказані в ухвалі.

При цьому предмети, обіг яких заборонено законом, підлягають вилученню незалежно від їх відношення до кримінального провадження, зазначення в ухвалі. До таких речей можуть відноситися наркотики, незареєстрована зброя і т.д.

У разі вилучення речей та документів, які не входять до переліку, щодо якого прямо надано дозвіл на відшукання та не відносяться до предметів, які вилучені законом з обігу, такі речі вважаються тимчасово вилученим майном.  

Важливо запам’ятати це положення КПК України.

Адже відповідно до ч. 5 ст. 171 КПК України клопотання слідчого, прокурора про арешт тимчасово вилученого майна повинно бути подано не пізніше наступного робочого дня після вилучення майна, інакше майно має бути негайно повернуто особі, у якої його було вилучено.

Таким чином, якщо слідчий вилучив, речі/документи, дозвіл на відшукання яких не надано ухвалою про обшук, він протягом наступного дня зобов’язаний звернутися до суду (слідчого судді) з клопотанням про накладання арешту на ці речі. У даному клопотання має бути наведено обґрунтування необхідності накладення арешту на майно.

Якщо цього зроблено не було або клопотання слідчого про арешт майна відхилено – майно має бути Вам повернуто негайно.

Зверніть увагу, що під час проведення обшуку слідчий має право відкривати усі приміщення, сховища. Тому варіант: у мене немає ключів від цієї кімнати/сейфу не пройде. Разом з тим, якщо Вам пропонується для огляду незнайома річ, наприклад – пакетик з білою речовиною, не слід його брати в руки і оглядати! Не допускайте, щоб вилучалися закриті сховища, наприклад не відчинений сейф. Звісно, ця порада недоречна, якщо у Вас у сейфі дійсно є заборонені речі.

По закінченні обшуку має бути складено відповідний протокол, копія якого має бути вручена Вам. Переконайтеся, щоб у протоколі було зазначено усі речі, що вилучаються. Якщо, на Вашу думку обшук проводився з порушеннями, робіть відповідні заяви/зауваження. Такі заяви мають бути обов’язково відображені у протоколі обшуку. 

Сподіваюсь, що викладена інформація є корисною. При цьому щиро бажаю, щоб Ваші знання про обшук обмежились лише теорією.

Олексій Ясюнецький, блог на Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі