Політика

Гендерна квота партій, які висувають кандидатів до облради та Житомирської міської ради. Інфографіка

5 October 2015, 15:40

 Вже кілька днів гендерна квота у списках кандидатів є в центрі уваги місцевих судів та виборчих комісій.

4 жовтня суд розглядав позов «Об’єднання «Самопоміч» до Житомирської міської виборчої комісії щодо скасування реєстрації кандидатів від ВО «Батьківщина» через порушення гендерної квоти. Також представники «Об'єднання «Самопоміч» подали позов до суду на Житомирську обласну виборчу комісію з вимогою скасувати рішення про реєстрацію кандидатів у депутати до обласної ради від партій ВО «Батьківщина» та БПП «Солідарність».

1 жовтня Бердичівська районна виборча комісія відмовила у реєстрації кандидатів від Блоку Петра Порошенка до Бердичівської райради через недотримання гендерної квоти. Представники БПП  у суді оскаржили це рішення. 

Ще 23 вересня у постанові №362 Центральна виборча комісія дала роз’яснення щодо гендерної квоти.

«Згідно з частиною третьою статті 4 Закону представництво осіб однієї статі у виборчих списках кандидатів у депутати місцевих рад у багатомандатних виборчих округах має становити не менше 30 відсотків загальної кількості кандидатів у виборчому списку. Разом з тим, серед передбачених частиною першою статті 46 Закону підстав для відмови в реєстрації кандидата в депутати, кандидата на посаду сільського, селищного, міського голови, старости села, селища, висунутих на місцевих виборах, указане положення відсутнє. З огляду на це відмова в реєстрації кандидатів у депутати у багатомандатному виборчому окрузі з виборів депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, обласних, районних, міських, районних у містах рад з підстав недотримання положення Закону щодо  представництва осіб однієї статі у виборчих списках кандидатів у депутати місцевих рад у багатомандатних виборчих округах на підставі пункту 1 частини першої статті 46 Закону не допускається», - йдеться у роз’ясненні ЦВК.

Житомир.info проаналізував гендерну квоту в списках партій, які зареєстровані для участі у виборах депутатів обласної ради та Житомирської міської ради.

Нагадаємо, Житомир.info створив інтерактивну карту виборів депутатів Житомирської міської ради, де є всі округи і кандидати від 19 партій.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі