Політика

У Житомирі презентували книгу місцевого науковця та викладача про німецьку окупацію

23 October 2015, 13:00

Якою була територія Житомирської та Вінницької областей під час періоду нацистської окупації 1941-44 рр. – такою стала тема житомирського науковця, викладача ЖДУ ім. Івана Франка Сергія Стельниковича. Автор книги розповідає: під час роботи за мету собі поставив розповісти справжню історію періоду нацистської окупації.

«Коли в нас наступає 9 травня або 22 червня – розпочинаються дуже жваві дискусії і на побутовому рівні і на загальнодержавному. Але на превеликий жаль вони позбавлені реальної предметної складової. Власне оця книга – вона спрямована на те, щоб заповнити оці прогалини, які сформувались, незважаючи на те, що вже пройшли десятиліття по завершенню ІІ світової війни, але які сформувались в сучасній українській історіографії. Оце мета цієї книги – показати справжню, об’єктивну історію того страшного періоду. Періоду нацистської окупації 1941-1944 років», - каже автор книги Сергій Стельникович.

Сидір Кізін, який виступив меценатом видання книги, каже: глибоко вражений науковою працею.

«Ця книга – це титанічна праця по всіх архівах. Тут є історична правда. Про нацистську окупацію і про радянську окупацію, про методи нацистів і про методи НКВД. І саме головне – тут є про боротьбу українців в середині 20 століття за свою власну незалежність. Про ОУН на Житомирщині, про бандерівців на Житомирщині. Як вони боролись з німцями і як вони боролись з більшовиками», - розповідає кандидат на посаду Житомирського міського голови Сидір Кізін.

Підтримати свого колегу прийшли науковці з Житомирського державного університету. Професор університету Віктор Мойсієнко переконаний: книга – є серйозною науковою працею та серйозним надбанням для історії.

«Перший аспект: в регіональному плані – це буде настільна книга історика, а в загальнонаціональному, а в національному плані – хочеш знати свою історію – читай такі книги, які видає Сергій Стельникович», - каже професор ЖДУ ім. Івана Франка Віктор Мойсієнко.

Автор планує передати примірники своєї книги до наукових та шкільних бібліотек Житомирщини та Вінниччини.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі