Події

У Житомирській області від менінгіту померли 5 дітей

11 November 2015, 11:23

У 2015 році в Житомирській області на менінгококову інфекцію захворіло 13 дітей у віці від 0 до 3 років, з них 5 дітей померли.

Про це з посиланням на обласного позаштатного педіатра Оксану Лук’яненко повідомляє прес-центр управління охорони здоров’я Житомирської облдержадміністрації.

«Всі 13 дітей були госпіталізовані, але, на превеликий жаль, троє дітей віком до року та двоє дітей віком до трьох років не вижили», - йдеться у повідомленні.

За словами Оксани Лук’яненко, дітки, які померли, - це жителі районів Житомирської області.

Менінгококова інфекція – це гостра інфекційна хвороба, що викликається менінгококом, характеризується клінічними проявами у вигляді запалення слизової оболонки носоглотки (назофарингіту) та мозкових оболонок (менінгіту), що викликають більше 60% менінгітів у дітей та зараження крові (сепсису). Найбільший ризик захворіти у дітей молодше 5-річного віку, оскільки вони мають недостатньо сформовану імунну систему.

Кожен десятий пацієнт, який заразився менінгококовою інфекцією, помирає, а у кожного 20-го хворого залишаються ускладнення, що призводять до інвалідизації. Джерелом менінгококової інфекції завжди є людина, як і носієм. Передача відбувається, як правило, повітряно-крапельним шляхом, тому заразитися менінгококової патологією можна при поцілунку, чханні або кашлі хворого.

Дуже часто носіями менінгококової інфекції є абсолютно здорові люди, які виступають в якості безсимптомних носіїв бактерій, у них навіть відсутній висип, який є характерним для захворювання.

«Перші ознаки менінгококової інфекції – це різке підвищення температури (38-39°). Батьки можуть назвати години та хвилини, коли саме захворіла дитина. Це головне, на що батькам потрібно звернути увагу. Також можливі головні болі, судоми, блювота, млявість та висип», - відзначає лікар.

При наявності подібних симптомів, потрібно відразу викликати дільничного лікаря або «швидку допомогу», а не займатися самолікуванням. Якщо ж лікар ставить діагноз «менінгіт», то дитину негайно потрібно госпіталізувати, оскільки перебіг хвороби часто буває блискавичним, і зволікання з наданням медичної допомоги може призвести до серйозних ускладнень.

Убезпечити дитину можна, дотримуючись елементарних вимог особистої гігієни, що забороняють користуватись чужою зубною щіткою, цілувати дітей, облизувати пустушку, не годувати та не поїти їх із загального посуду.

Вакцина проти менінгококу існує, щеплення роблять з метою профілактики інфікування при можливому зіткненні з менінгококами, - зазначає Оксана Лук’яненко. Ефективність стосується лише дітей старше двох років. Робити щеплення дітям більш раннього віку марно, бо їх імунна система на вакцину не реагує. Тривалість імунітету після вакцинації становить 3-5 років. Дане щеплення не входить до переліку обов'язкових вакцинацій в Україні.

Як повідомляв Житомир.info, у Червоноармійську Житомирської області 11-місячна дитина отруїлася грибами.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі