Влада

Депутатська комісія не підтримає бюджет Житомирської області на 2016 рік через непрозоре фінансування громадських організацій

26 January 2016, 08:42

 Не допустити фінансування громадських організацій, які існують лише на папері, натомість спрямувати кошти на фінансування відомих і дієвих об’єднань громадян - з такою вимогою Житомирські активісти звернулися до депутатської комісії Житомирської обласної ради.

Разом з департаментом фінансів депутатська комісія з питань регламенту, депутатської діяльності, місцевого самоврядування, законності, правопорядку та антикорупційної діяльності на чолі з Сидором Кізіним намагалася розібратися, чому у проекті обласного бюджету фінансова підтримка у розмірі 500 тисяч гривень закладена лише для  тих організацій, які працюють з ветеранами та інвалідами.

«А ось ці ради інвалідів і ветеранів йдуть з обласного бюджету. Чому з обласного бюджету не фінансуються інші громадські організації, які зараз впливають на імідж нашої області? «Нова сила» йде по програмі “Молодь Житомирщини”, спортивні йдуть по програмі розвитку фізичної культури і спорту. “Час змін” йде по підтримці сімей учасників АТО, вони йдуть по програмі соціального захисту, а чому їх не відокремлено, чому їх зовсім немає? Вони будуть з протягнутою рукою ходити по управліннях?», - каже заступник голови комісії Житомирської обласної ради Раїса Гула.

«Всі видатки мають відповідати бюджетному кодексу. В нас затверджена обласна програма  соціальної підтримки ветеранів і інвалідів, і в цій обласній програмі є такий пункт: фінансова підтримка громадських організацій інвалідів і ветеранів і це передбачено 91-ю статтею бюджетного кодексу. Іншим громадським організаціям ми не можемо надавати з обласного бюджету», - пояснює заступник директора департаменту фінансів Житомирської ОДА Леонід Мініч.

За словами громадських активістів, така практика продовжується багато років і її потрібно змінювати.

«Я вам наводжу приклад з минулого року. Ми були обурені і боролися з цим, але не зовсім вдало. Отримали гроші ветеранські організації по типу “Золота зірка”, яка об’єднує трьох Героїв соцпраці Радянського Союзу.  Їм оплатили офіс. Наразі офіс та тепло не оплатили громадським організаціям, які  займаються військово-патріотичним вихованням, які хлопців  витягають з вулиць від комп’ютерів і наркотиків тощо,а оплатили трьом ветеранам, які ще герої соцпраці,які виходять на майдан з портретами Сталіна і кажуть, що їм при Радянському Союзі було краще», - розповідає член Громадської ради при Житомирській ОДА Дмитро Тимофієнко.

Питання фінансування громадських організацій обговорювали і на позачерговій сесії міської ради 25 січня.

«Ми зараз проводимо закон про декомунізацію, а з другого боку фінансуємо прорадянські антиукраїнські організації. Житомирській міській організації ветеранів (керівник – Анатолій Трещов)  заплановано виділити 58 000 гривень на їх діяльність. А їхня діяльність полягає у святкуванні Дня захисника Вітчизни 23 лютого, святкування Дня 8 березня, Дня Перемоги, Дня Партизанської слави, Дня ветерана і все. Там немає Дня соборності, Дня Незалежності, немає Дня матері. І вони ще проводять агітацію проти української мови, проти декомунізації», - обурюється депутат Житомирської міської ради Геннадій Махорін.

Представники громадських організацій, які не отримують підтримки з обласного бюджету пояснюють: при створенні цільових програм обласна рада надає громадським організаціям гроші відповідно до діяльності, що вказана в уставі, а не реальної громадської роботи, натомість активні об’єднання  навіть не повідомили про можливість отримання бюджетних коштів

«Наша організація, як і більшість дієвих організацій, перша про це почула. Ми навіть не знали, що треба подати якісь документи, папери на те, щоб отримати будь-яке фінансування. Моя позиція дуже чітка в цьому питанні, тому що коли облдержадміністрація чи обласна рада збираються провести захід, вони телефонують всім громадським організаціям і запрошують долучитися і приєднатися, тобто у них є наші телефони, в них є наші контактні дані, а от зателефонувати і сказати, що ви, “Нова сила”, дуже класна  організація, подайте, будь ласка, заявку на фінансування з держбюджету. Ми, в першу чергу, є неприбутковою організацією громадською і багато заходів ми робимо за свій рахунок», - каже голова Асоціації громадських об’єднань «Нова сила» Костянтин Суський.

Зважаючи на це,  депутатська комісія пропонуватиме депутатам обласної ради доопрацювати проекту бюджету в цьому напрямку.

«У зв’язку з тим, що питання фінансування громадських організацій здійснюється не прозоро, ми вирішили на президії, що наша комісія не підтримає проект бюджету області і ми будемо просити доопрацювати його», - повідомив Сидір Кізін.

Пропозиції комісії та безпосередньо проект бюджету області на 2016 рік розглянуть на сесії обласної ради 26 січня.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі