Влада

Думки Лабунської та Годованого щодо скорочення кількості комунальних установ Житомирської облради

26 January 2016, 16:56

 Голова Житомирської обласної ради Анжеліка Лабунська заявила, що скорочення кількості комунальних установ дозволить зекономити мінімум 100 млн грн бюджетних коштів.

Про це вона сказала під час обговорення обласного бюджету на 2016 рік на сесії облради 26 січня.

«Компроміс прийняття і голосування фракції «Батьківщина» і ще інших фракцій за сьогоднішній бюджет – це було створення робочої групи з вивчення ефективного використання бюджетних коштів щодо фінансування з бюджету комунальних установ. Я обіцяю вам, що я офіційно оприлюдню витрати обласного бюджету разом з кількістю працюючих на цих підприємствах. І за результатами розгляду цієї робочої групи я впевнена в тому, що буде прийняте рішення про скорочення або про ліквідацію деяких установ. Я вам заявляю з усією відповідальністю, що мінімум 100 мільйонів в обласному бюджеті ми зможемо спокійно зекономити... В березні ми переглядаємо бюджет з урахування доцільності існування деяких (комунальних) установ і організацій. Я думаю, що комунальні підприємства прозвітуються перед тим, як затвердити фінансовий план на слідуючий рік, прозвітують що вони зробили і чому у нас фактично прибутки приносить одне підприємство з 185», - сказала Анжеліка Лабунська.

Бажання голови облради зекономити бюджетні гроші за рахунок комунальних установ та організацій Житомир.info прокоментував заступник голови Житомирської обласної ради попереднього скликання Руслан Годований.

«Комунальні підприємства не беруть гроші з бюджету, тому економити там не можливо, там можна або збільшити прибуток, або знайти шляхи більш ефективного використання майна. Якщо це зроблять – я буду радий, тому що в умовах кризи, складної економічної ситуації якщо віднайдуть можливість, щоб якесь підприємство давало більший прибуток – це унікальність. Ми змогли за 1,5 роки в три рази збільшити чистий прибуток (комунальних) підприємств. По комунальним установам – погоджуюсь, що треба оптимізувати установи, тому що особливо в медичних закладах деякі штати затверджені 50-ми роками, 60-ми. Вже комп’ютери з’явилися, з’явилися нові технології, а кількість людей не змінюється. Але думаю, що отримають дуже серйозний супротив самої системи. Ми змогли з трьох редакцій зробити дві, по книгам пам’яті і то зараз дискусія. Ми зробили з кіновідеоцентру і з мистецького центру, з двох установ – одну і отримали фантастичний супротив, і в Інтернеті, і серед людей. Вони (нове керівництво облради – ред.) на правильному шляху, але я розумію, що в період, коли людей треба буде скорочувати, люди будуть триматися за свої посади, буде супротив, але іншого виходу ніж оптимізація немає. Але хочеться більше конкретики – ось установа, ось побідні галузі, ось скорочення, ось цифра», - сказав Руслан Годований.

За інформацією сайту облради, зараз налічується 129 установ, організації, підприємств комунальної власності, з яких: 15 – соціального захисту, 39 – охорони здоров'я, 25 – освіти, 18 - культури, 10 – спорту, 5 – сільського господарства, 8 – житлово-комунального господарства, 6 – торгівлі, побуту, автотранспорту та інших видів діяльності, 2 установи у справах дітей та комунальне книжково-газетне видавництво «Полісся».

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі