Влада

Хто повинен фінансувати ПТУ і де шукати кошти – обговорювали на сесії Житомирської облради

26 January 2016, 18:46

 «Профтехосвіта на краю прірви» з таким гаслом прийшли працівники ПТУ на сесію Житомирської обласної ради 26 січня. Люди кажуть: хочуть звернутись до депутатів аби ті підтримали викладачів та учнів професійно-технічних навчальних закладів. За словами освітян вони вже місяць не отримують зарплат, а учні стипендій і не знають коли з ними розрахуються, та й чи розрахуються взагалі.

«Ми обурені тим, що в державному бюджеті не передбачені кошти на фінансування профтехосвіти. Ми хочемо побачити того "Макаренка", який буде збирати наших дітей після того, як припиниться існування і якщо взагалі не буде профтехосвіти в цілому. Ми не отримуємо заробітної платні, діти не отримують стипендії протягом місяця і нам чітко не сказано, коли це стане можливим», - каже заступник директора з навчально-виховної роботи Житомирського вищого професійно-технічного училища Людмила Мельниченко.

«Ми прийшли від профспілок для того, щоб підняти це питання і вирішити його на такому державному, великому рівні. Бо ми люди вважаємося державні. Ми не бізнесмени, ми не підприємці, в нас немає іншого заробітку тільки цей. І працюємо ми відповідально, і хочемо далі працювати. Бо наскільки я знаю профтехосвіта дає не просто освіту, а дає професію», - розповідає викладач української мови та літератури Житомирського професійно-технічного училища Тамара Першко.

Перед затвердженням обласного бюджету на 2016 рік до депутатів звернувся директор Житомирського професійного ліцею легкої промисловості Олег Старинець. Освітянин закликав депутатів підтримати працівників та учнів закладів профтехосвіти.

«Ми знаємо, що сьогодні-завтра засідання Кабміну, ми знаємо, що завтра Ганна Григорівна Ємченко їде в Міністерство фінансів і що гарантують повернення і надання області додаткових коштів. Але чи можемо ми сьогодні записати додатковою графою фінансування професійно-технічної освіти? Чи можемо розділити і гарантувати містам обласного значення, за підсумками можливого перевиконання обласного бюджету, компенсувати кошти, які будуть витрачені, як по закону написано, за перший квартал 2016 року? Я вчора в місті, нажаль, трошки збільшив цифри. Сьогодні в нас по містам обласного значення в наших закладах навчається більше дев'яти тисяч дітей, 556 сиріт, дітей під опікою. Тільки в місті Житомирі 231 дитина. І більше двох тисяч працівників. А ще плюс їх сім'ї. І гарантій, що ми отримаємо до кінця першого кварталу зарплату, а діти наші отримають свої законом забезпечені виплати – немає», - звернувся до депутатів директор Житомирського професійного ліцею легкої промисловості Олег Старинець.

Міські бюджети мають достатньо коштів, щоб підтримати заклади профтехосвіти хоча би в І кварталі 2016 року – впевнена директор фінансового департаменту Житомирської ОДА Ганна Ємченко. 

«Мені особисто дуже прикро, що питання в місті Житомирі не вирішено нажаль. Якщо ми не зможемо вирішити на рівні держави ці питання, то ми будемо спільно вирішувати. Але я хочу з усією впевненістю сказати, що у міських бюджетах, не хочу сказати достатньо ресурсу на рік, але в міських бюджетах, для того щоб вас протримати і не створювати соціальної напруги, у першому кварталі кошти є. Я відповідально говорю. Я не маю права змушувати когось, або критикувати, я цього робити не буду. Але якщо стане питання вирішення, то спільно будемо вирішувати, яким шляхом ми будемо іти», - впевнена директор департаменту фінансів Житомирської ОДА Ганна Ємченко.

Представники обласної організації профспілок, які прийшли на сесію, щоб підтримати працівників ПТУ, закликали депутатів звернутись до Верховної ради та Кабінету міністрів, аби ті не припиняли фінансування професійно-технічної освіти з державного бюджету.

«Соціальна напруга вже є. І тому ми глибоко проаналізували цей процес і в допомогу сьогодні вашим зверненням, які ви підготували, ми вчора прийняли своє звернення, яке відправили до Кабінету Міністрів, до Верховної ради, до всіх наших народних депутатів від Житомирської області з проханням, що потрібно терміново вносити зміни до 27 статті Закону України «Про державний бюджет», - звернулась до депутатів голова федерації профспілок Житомирської області  Неля Паламарчук.

Після обговорення проблеми ПТУ народні обранці вирішили звернутись до центральних органів державної влади, щодо виділення субвенцій на підготовку робітничих кадрів на 2016 рік. «За» проголосували 54 депутати обласної ради.

 

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі