Місто

Як житомиряни, що мешкають на перейменованих вулицях, ставляться до нових назв

23 February 2016, 09:32

87 вулиць Житомира, які підпадають під закон про декомунізацію, отримали нові назви. Відповідне розпорядження міський голова підписав 19 лютого. Ми вирішили поцікавитися у житомирян, як вони ставляться до перейменування вулиць, на яких мешкають, і чи подобаються їм нові назви.

Будинки на колишній вулиці Черняховського до мосту, відтепер знаходяться на вулиці Леха Качинського.

«А в нас своїх немає? Нам потрібен польський? Я, наприклад, проти. В нас ж є Небесна Сотня, більше ста чоловік загинуло. Хіба немає ким назвати? Тим більше, зараз йде війна. Скільки людей загинуло. Може є хтось з Житомира, навчався в нашій школі, чи служив у 95-й аеромобільній бригаді. Хіба вони не заслужили цього?», - каже мешканка вулиці Леха Качинського Валентина.

«В цілому позитивно. Такі вулиці як Московська - однозначно. Або ті, які безпосередньо пов’язані з якоюсь комуністичною символікою - то однозначно. Черняховський – це генерал, який приймав участь у звільненні Житомира. Якраз його можна було б і не чіпати», - додає Світлана Бугайчук.

 «Я взагалі-то проти таких перейменувань. Все ж таки, Черняховський звільняв місто, тому я вважаю, що його ім’я має право на існування. А Качинський? Яке відношення він має до нашої вулиці? «Чуднівська» - ще згодна, куди не йшло, бо це дорога на Чуднів. А Качинський? Я вважаю, що це нерозумно»,- впевнена Лариса Радченко.

Вулиця Мануїльського відтепер носитиме назву на честь гетьмана війська Запорізького Івана Мазепи.

«Я позитивно ставлюся. Я думав, що буде Міщанська, як вона раніше була. А за те, щоб Мазепи, я не чув. Ви мені перші про це сказали», - каже мешканець вулиці Івана Мазепи Юрій Куницький.

«В принципі, я не маю нічого проти щодо цього. Їм, напевне, видніше, я не знаю. Повірте, наша думка взагалі нічого не варта, порівняно з ними. Якщо вони захочуть, вони все це поміняють, незалежно від того, хочуть люди цього, чи не хочуть», - вважає Ольга Свистунович.

Вулицю Котовського перейменували на вулицю Михайла Грушевського.

«Власне, те, що я чула, що її збираються перейменовувати на Грушевського. Це ще не гірший варіант. Але взагалі, я категорична противниця перейменування вулиць. Я вважаю, що влада просто відволікає увагу від більш серйозних питань. Економічних, політичних тощо. Я не проти, щоб її перейменували один раз. Треба, щоб як в Америці. По нумерації, щоб більше ніколи не перейменовувати, тому що це буде серйозна втрата грошей. Яких зараз і так не вистачає», - каже мешканка вулиці Михайла Грушевського Галина Сафронова.

«Поворот історії. Потім знову перейменують. Багато писанини та й все», - впевнена Віра Андронюк.

Однією з найскандальніших стала вулиця Чапаєва, яку все ж таки перейменували на честь Степана Бандери.

«Степан Бандера для України хоч щось зробив, а Чапаєв, ну що він? Бандит же був, грубо кажучи. А чи Степан Бандера - я не знаю. Може інша назва, але не Чапаєв - це сто відсотків», - каже  мешканець вулиці Степана Бандери Ігор Пужайлов.

«Я, в принципі, вважаю, що перейменовувати Чапаєва потрібно. Я вважаю, що ані до Житомира, ані до України він відношення не має взагалі. Щодо Степана Бандери - можливо, так. В мене ще була б така пропозиція: в нас в Житомирі є свій герой - Олег Кузьміних. Чомусь в нас забувають, що в нас є свої герої. Я вважаю його героєм і що наша вулиця могла б носити його ім’я, точно так же як і Степан Бандера. Я не вважаю, що він заслуговує меншої уваги», - додає його дружина Ірина.

 «Навіщо нам той Бандера? Я не хочу зовсім того Бандеру. Скільки в нас тут людей- ніхто не хоче того Бандеру. При нашому житті Бандера був ворогом, а зараз став героєм радянського Союзу», - обурюється Андрій Усатий.

У Будівельному коледжі, що знаходиться на вулиці Степана Бандери перейменуванням не задоволені. З боку навчального закладу ініціатива перейменувати вулицю Чапаєва на Зодчих надходила ще у червні минулого року. Про це збирали підписи і, навіть, склали петицію на сайті міської ради.

«На сьогоднішній день 214 чоловік підписало, вже до 86 відсотків доходить. Громада, яка фактично підтримує перейменування вулиці Чапаєва на Зодчих. А те що прийнято - прийнято владою, рішення є. В якійсь мірі, десь не дослухались громади до кінця. Можливо, треба було ще до кінця підписи зібрати на самій вулиці. Чому ми вболівали за вулицю Зодчих - тільки щоб підтримати наших випускників. Тому що, ми на сьогоднішній день випускаємо будівельників, проектантів, творців, які в майбутньому будуть творити, збудовувати Україну, збудовувати, в першу чергу, Житомирщину», - розповідає  заступник директора з виховної роботи Будівельного коледжу ЖНАЕУ Анатолій Каблов.

Більшість опитаних мешканців вулиці Щорса, що відтепер носитиме назву «Покровська», проти перейменування.

«Звісно проти. Ми проти всіх перейменувань. Навіщо їх перейменовувати? Ми тут жили і виросли. А те, що там ті дурні в парламенті, хай собі там б’ють морди, а ми, люди, тут ні до чого», - каже Марина Липинець.

«Покровська це ж її стара назва, вона ж там від церкви Покровської. Нехай буде так. Це ж суті не змінює, а для людей буде тільки більше проблем, тяганини паперової», - вважає Олена Курачицька.

Всі 87 вулиць, які 19 лютого отримали нові назви, підпадають під закон про декомунізацію. Надалі пропозиції щодо перейменування інших вулиць Житомира, депутати міської ради розглядатимуть індивідуально.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі