Місто

На громадських обговореннях в Житомирі вирішили відреставрувати реактивний літак Ту-104

23 February 2016, 17:34

Створити дитячу кімнату, майстерню або навіть кав’ярню на борту реактивного літака Ту-104, який стоїть в міському парку культури та відпочинку Гагаріна – такі пропозиції обговорювали на громадських слуханнях 23 лютого у міському палаці культури. Автор петиції щодо вирішення подальшої долі літака у парку каже: надихнувся іноземним досвідом.

«Мені особисто дуже сподобалося, як вчинили в Грузії. Точно не пам'ятаю, де і хто, але я думаю, що, поставивши запитання в Google ви знайдете, що літак був відреставрований і всередині була зроблена кімната для дітей, як дитячий сад. Вони там займалися різними виробами. Дуже цікаво і мені сподобався такий варіант. Це моя особиста точка зору і я думаю, що вона буде вам теж цікава», – каже автор петиції Артем Шмерего.

Під час обговорень житомиряни більшістю голосів вирішили, що забирати літак з парку не можна. Люди переконані, якщо відремонтувати та пофарбувати його заново, то він стане яскравою візитівкою Житомира.

«Мені, чесно кажучи, все одно чи то буде парк Шодуара, чи то буде парк Гагаріна. Головне, щоб він був гарний і був прикрасою нашого міста. Цей літак вже багато років є одним з таких місць де можуть зібратись житомиряни. То давайте зробимо його місцем до якого реально будуть приїжджати. Тому наша позиція – замість того, щоб щось руйнувати треба придумати як на цьому можна заробити гроші, як це можна зробити прикрасою нашого міста. А не сваритись чи це має бути парк Шодуара. Та нехай хоч Джорджа Лукаса», – вважає житомирянин Андрій.

Були на обговореннях і ті хто вважав, що старому літаку, на якому за однією з історичних версій літав міністр оборони Радянського Союзу Георгій Жуков, не місце в парку культури та відпочинку.

«Сьогодні я прийшов на ці слухання з думкою, що його потрібно прибирати. Але послухавши вас я зрозумів, що його потрібно залишати. Я змінив свою думку сьогодні, бо я побачив людей, які живуть цим літаком. Я думав, що він дійсно нікому не потрібний, бо по його стану було видно, що він нікому не потрібний. А як я побачив, що є люди, які загорілись його відновленням, які хочуть розфарбувати його в вишиванку, в національні кольори, то хіба я можу бути проти цього?», – переконаний автор петиції про перейменування парку Гагаріна Сергій Фещенко.

Окрім зовнішнього ремонту літак потрібно обов’язково експлуатувати. В цьому переконаний інший учасник обговорення

«Ми бачили, щоб як грузини зробити там дитячий садочок, ми бачили це, як гуртки для дітей, проведення дитячих свят. Ми його відремонтуємо, ми його гарно пофарбуємо в будь-який колір, будь-який проект пройде. Але якщо в домі немає хазяїна, якщо в домі ніхто не живе, то він занепадає. Так само і тут – якщо не буде в подальшому експлуатації, то його ремонтувати немає сенсу. Тобто зараз, коли ми вирішуємо і шукаємо можливості в першу чергу фінансові по його відновленню, то одночасно повинна проводитись якась конкурсна робота по його експлуатації», - каже директор благодійного фонду «Гармонія милосердя» Сергій Намесник.

Врешті учасники громадського обговорення вирішили рекомендувати міській раді оголосити конкурс на кращий проект реставрації реактивного літака Ту-104.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі