Події

Як цигани в Житомирській області хату купували, та хабара давали. Подробиці та фото

12 March 2008, 08:07

Циган більше чотирьох мільйонів і розкидані вони практично по всьому світу. За циганською легендою, коли Ісуса Христа розпинали на Голгофі, неподалік нього опинився циган, який викрав цвяшок. А тому ноги Ісуса були прикуті до хреста тільки одним цвяхом, що залишився. Мовляв, саме за це цигани отримали боже благословення на скоєння крадіжок. З тих пір цигани й крадуть усе, що тільки бачать, а також обдурюють інших людей, щоб виманити у них цінності та гроші.

Розкрити правоохоронцям скоєнні циганами шахрайства чи крадіжки, а тим більше затримати самих винуватців, доволі важко по ряду об’єктивних причин. І найголовніша з них полягає у тому, що цигани сьогодні пересуваються територією як окремої області, так і в цілому країни, автотранспортом, переважно таксі. І якщо їхні прикмети та прикмети автомобіля, на якому вони приїхали до потенціальної жертви, ні потерпілі, ані хто інший з можливих свідків скоєння злочину, не запам’ятають, то відшукати та затримати зловмисників практично неможливо. Таких випадків, на жаль, доволі багато. Проте цього разу не пощастило самим циганам.

8-го березня 70-річна Ніна Степанівна, жителька с.Невгоди Овруцького району, як раз поралася по господарству, коли почула, що на її подвір’ї хтось гукає „хазяйку”.

 

Вийшовши з будинку, вона побачила циганку, яка одразу ж звернулася до неї з проханням розповісти, де у селі продаються будинки, мовляв, приїхала десь з Кавказу і хоче придбати невеличку хатинку в селі. Спантеличена запитанням господарка начебто й відмовила непроханій гості, оскільки не володіє такою інформацією. Проте циганка настирливо намагалася витягнути господарку за межі подвір’я, при цьому продовжуючи забалакувати стареньку. Кінець кінцем, їй таки вдалося досягти своєї мети, вивівши господарку аж за самісінькі ворота.

Тим часом із господарського приміщення непомітно вибігла ще одна циганка та майнула у відчинені вхідні двері будинку. Скориставшись нагодою, вона швиденько відшукала бабусину схованку – скляну банку в затуленій заслінкою печі, у якій зберігалося майже 4,5 тисячі гривень – і так само швиденько вибігла з хатини. 

Побачивши ще одну циганку, окрім своєї співбесідниці, Ніна Степанівна запідозрила, що гості завітали до неї аж ніяк не з добрими намірами. Підозри укріпилися, коли циганки почали щодуху тікати від її домогосподарства. А кинувшись до своєї схованки у будинку, старенька повністю впевнилась у своїх здогадках, побачивши біля печі тільки кришечку, якою була закрита банка з грішми. Особливої трагедії додавало й те, що викрадені кошти належали церковній громаді, оскільки невдовзі планувалося облаштувати у селі невеличку церкву. Ошукана жінка вчинила галас, вибігши слід за злодійками, тримаючи в руках безпорадний мобільний телефон, адже не знала, як викликати за його допомогою міліцію. На її крик позбігалися сусіди. А припаркований неподалік автомобіль таксі, у салон якого щодуху влетіли негідниці, швидко рвонув уперед, зникаючи в невідомому напрямку.

Благо, в Овруцькому районі запроваджена та добре діє система „Чужий в селі”, направлена на попередження подібних прикрих випадків. Сусідка Ольга Никонорівна помітила циганок, які хутко вибігли з подвір’я її подруги, та добре запам’ятала їхні прикмети. Ще одні сусіди, тільки-но помітивши підозрілий автомобіль на сільській вулиці, запам’ятали його марку, колір та одразу ж записали номерні знаки. Усією громадою, що збіглася до невтішної Ніни Степанівни, стали набирати по мольному телефону номер міліції. Відтак, упродовж всього декількох хвилин після скоєння злочину в черговій частині Овруцького райвідділу міліції вже знали не тільки про цю подію, а й прикмети можливих зловмисників та їхнє авто. Це допомогло правоохоронцям оперативно відреагувати на повідомлення, скласти орієнтування та передати його усім патрулям, які працювали на території прилеглих районів Житомирщини, ще до виїзду на місце події слідчо-оперативної групи.

Завдяки невідкладним заходам, що вжили правоохоронці, вже через короткий проміжок часу в сусідньому Коростенському районі працівники ДАІ за орієнтуванням затримали автомобіль таксі, у якому окрім водія знаходилися дві жінки та чоловік циганської зовнішності. Прикмети розшукуваних та осіб у затриманому автомобілі співпадали. Під час проведення працівниками міліції огляду особисті документи виявилися лише у чоловіка – 33-річного громадянина Білорусії. Підстав для його затримання у правоохоронців не було, чого не скажеш про жінок – 34-річну жительку Коростенського та 37-річну жительку Новоград-Волинського районів Житомирщини. Під час проведення обшуку в них вилучено викрадені у бабусі гроші. За фактом крадіжки порушено кримінальну справу за ч.3 ст.185 (Крадіжка з проникненням в житло) Кримінального кодексу України.

Відтак, затриманих циганок було доставлено до Овруцького райвідділу міліції. До речі, одна з них вперто намагалася ввести в оману правоохоронців, надаючи неправдиві дані про себе та змінюючи справжнє прізвище. Однак, отримавши певну інформацію, працівники Овруцького райвідділу таки встановили її особу, вияснивши окрім цього, що жінка з 2006 року знаходилась у розшуку в одній із сусідніх областей за скоєння квартирної крадіжки, а у Новограді-Волинському й взагалі переховувалася від слідства.

Проте кримінальна історія на цьому не закінчилась. Наступного дня до кабінету начальника сектору дізнання Овруцького райвідділу Сергія Кабаченка зайшов той самий чоловік, який напередодні під час затримання знаходився в автомобілі таксі разом із затриманими жінками. Він представився співмешканцем однієї з циганок. Задля вирішення кримінальної справи в особистих інтересах він запропонував правоохоронцю гроші в сумі півтори тисячі доларів США в обмін за звільнення співмешканки з-під варти на підписку про невиїзд. Факт спроби дачі хабара був одразу ж задокументований слідчо-оперативною групою райвідділу. Таким чином наміри чоловіка перетворились у кримінальну справу, порушену за ст.369 (Давання хабара) Кримінального кодексу України. Наразі чоловік затриманий.

Одна із затриманих, 37-річна циганка, пояснює, що метою її виїзду до Овруцького району послугувало бажання придбати там будинок. Із собою вона покликала сестру, мовляв, ані остання, ні її чоловік не знали про викрадені у бабусі гроші.

Воно й не дивно. На специфічному жаргоні професійні циганські злодії називаються «чорня». Циганки заходять до помешкання своєї жертви під різними приводами, і тільки-но відкриваються двері, починають викидати фокуси з єдиною метою – відволікти увагу господарів. Мало кому вдавалося відслідкувати, коли саме і яким чином із будинку зникають гроші та цінності. Жодна циганка не видасть свою напарницю. Інакше – її сім’я повинна буде утримувати сім’ї тих, хто з її вини потрапив за ґрати. Судячи з усього, наш випадок підтверджує це правило.

За словами начальника управління карного розшуку УМВС України в Житомирській області Сергія Талька, значну роль у розкритті таких злочинів відіграє своєчасне надходження інформації від населення, особливо в сільській місцевості. Негайне інформування міліції про появу в населеному пункті невідомих осіб або транспорту значно збільшує шанси працівників міліції затримати шахраїв.

Ні в якому разі не впускайте до своєї оселі осіб циганської зовнішності та нізащо не встановлюйте з ними контакт. Не реагуйте на будь-які їхні прохання, як от „переповити дитину”, „напитися води”, „зняти порчу”, „поворожити” і таке інше. Не слід забувати, що, відкриваючи двері Вашої домівки незнайомцям, Ви автоматично наражаєтесь на небезпеку.

Шановні громадяни! Працівники органів внутрішніх справ вживають всіх заходів, щоб попередити можливі шахрайства та розкрити вже скоєнні злочини. Але без вашої допомоги, яка полягає у дотриманні елементарних правил безпеки, робота правоохоронців значно ускладнюється. Завжди будьте розумнішими за шахраїв. Не дозволяйте втягнути себе у подібні та інші історії.

Якщо на вашій вулиці з’явились незнайомці, поведінка яких викликає у вас підозру, запам’ятайте або запишіть їх прикмети, марку автомобіля, на якому вони приїхали, а також його колір та номерний знак. Це допоможе правоохоронцям в подальшому відшукати можливих зловмисників.

І ще одна важлива річ: подбавши про те, щоб у вас завжди був зв'язок із батьками, які проживають одиноко у сільській місцевості, не забудьте ввести у телефонну книгу мобільного засобу зв’язку номер телефону міліції, та розкажіть, як ним скористатися.

 
Ольга Номерчук, ВЗГ УМВС України в Житомирській області

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі