Місто

У Житомирському ботанічному саду планують створити еколого-рекреаційний комплекс «Відродження»

18 March 2016, 11:38

На території ботанічного саду (вул.Корольова), який належить Житомирському національному агроекологічному університету, планують створити еколого-рекреаційний комплекс «Відродження».

Про це Житомир.info розповів ректор ЖНАЕУ Олег Скидан.

«Парк створюватиме університет разом з обласною радою і містом. Міський голова в курсі цього проекту і там ще є деякі доповнення, голова обласної ради теж в курсі. Зараз створюється благодійний фонд виключно під цей проект, щоб залучати і місцеві підприємства, установи, організації хто хоче долучитись. Фінансування ми плануємо за рахунок наповнень, які будуть йти в благодійний фонд, і працюємо з деякими міжнародними організаціями, з Мінекології, оскільки проект екологічний, тобто розраховуємо ще якусь міжнародну донорську грантову допомогу під це залучити. З бюджету ніякі кошти не виділяються», – пояснив Олег Скидан.

В концепції створення еколого-рекреаційного комплексу «Відродження» зазначається, що він не матиме аналогів в Україні, оскільки «в його структурі в межах однієї компактної території практично в центрі міста буде поєднано велику сукупність об’єктів екологічного, природоохоронного, рекреаційно-оздоровчого, культурно-виховного, спортивного, науково-освітнього, соціально-економічного характеру».

Унікальність комплексу полягатиме також у тому, що його енергозабезпечення здійснюватиметься на базі полігону відновлювальної енергетики.

Зараз на території, що пропонується для створення комплексу, вже функціонує ряд об’єктів, що органічно входитимуть у його структуру: бджолина пасіка; тваринницька ферма; Центр іпотерапії (лікування за допомогою коней); лабораторія кінології; клініка ветеринарної медицини; Центр відновлювальної енергетики (сучасна твердопаливна котельня, комплекс сонячних батарей, біодизельна установка та біодизельний електрогенератор) та ін.

«Еколого-рекреаційний комплекс «Відродження» може стати базою для розгортання масштабної діяльності щодо позиціонування міста Житомира і Житомирщини як центру екологічного туризму та рекреації в державі. Місто і область отримають свій унікальний бренд, на основі якого можливо забезпечити суттєві позитивні зміни в структурі економіки регіону», - йдеться у концепції.

Майбутній комплекс планують розбити на сім зон:

1. Вхідна зона – поділена на дві частини: південну (вул. Корольова) та східну (вул. Вітрука). Це обумовлене тим, що ці ділянки знаходяться найближче до зупинок громадського транспорту. Тут доцільно створення алей, а також розміщення візуальної інформації (картосхема парку, зонування тощо).

2. Культурно-просвітницька зона – включає територію проведення масових розважальних заходів під відкритим небом. Тут пропонується створити площадки для літніх кафе, кіоски з їжею напоями, вуличний кінотеатр тощо.

3. Ландшафтно-експозиційна зона – розташована в центральній частині. Тут пропонується створення партерних газонів з декоративними деревними та чагарниковими рослинами й квітниками. У зимовий час тут можна проводити фестивалі снігових та льодових скульптур, а також будівництва льодових замків з гірками тощо.

4. Спортивна зона – включає південно-східну частину комплексу. Тут доцільно розмістити площадки для гри у футбол, баскетбол, волейбол, великий та настільний теніс, для екстремальних видів спорту. У зимовий час частину територію можна трансформувати у ковзанку. Також зона спорту включає доріжку для пробіжок по периметру комплексу.

5. Зона відпочинку для дітей та дорослих– розташована у північній частині комплексу, неподалік екологічного ліцею № 24. На цій території доцільно розмістити дитячі атракціони, площадку для вивчення правил дорожнього руху, бесідки, гойдалки тощо.

6. Господарська зона – розташована на західній межі комплексу із прилеглими територіями. Сюди належать пасіка, теплиці, ферма та інші території ЖНАЕУ.

7. Зона транспорту – межує із вхідною зоною на півдні та північному сході. Тут передбачено розміщення стоянок для автомобілів відвідувачів.

«Проект планування комплексу передбачає виконання комплексного благоустрою його території, створення алей та доріжково-стежкової мережі з зовнішнім освітленням, встановленням малих архітектурних форм та озеленення. Повноцінний відпочинок у комплексі буде забезпечуватися завдяки наданню різноманітних послуг. Комплекс являє собою облаштований острів природи», - підкреслюють розробники концепції.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі