Влада

Як розглядають петиції у Житомирській міській раді

21 April 2016, 16:58

Звертатися до влади міста за допомогою електронних петицій - таку можливість житомиряни отримали наприкінці 2015 року. У листопаді на сайті міської ради з’явився розділ, де кожен може зареєструвати своє звернення до міської влади. Для того, щоб петицію розглянули, потрібно, щоб за три місяці після публікації на сайті її підписали щонайменше 250 людей.

Але не всі петиції можуть з’явитися на сайті.

«Якщо надходить звернення протягом двох робочих днів, ми його маємо оприлюднити на сайті. Просто згідно закону є чітко визначені правила, які петиції ми не будемо реєструвати. Ми їх видаляємо і повідомляємо, чому ми цю петицію не публікуємо на сайті. Петиція, яка породжує ворожнечу, принижує гідність людей, їх свободи, закликає до повалення конституційного ладу – такі петиції дійсно не оприлюднюються, а інші згідно закону, ми не маємо права не оприлюднити на сайті. Видалені петиції,  у нас їх 8, 8 петицій, які ми не опублікували на сайті», - розповідає начальник управління по зв'язках з громадськістю Житомирської міської ради Анастасія Рибак.

Зараз на сайті зареєстровано 135 петицій, під якими проводиться збір підписів. У міській раді також можуть слідкують за тим, чи не відбувається накручування голосів.

«У себе в системі ми можемо бачити, з якої IP-адреси було проголосовано за ту чи іншу петицію. І дійсно, є у нас повтори, червоним кольором видно, що люди проголосували з однієї IP- адреси. Але написані різні прізвища, імена, по-батькові, навіть різні дні. Але ми не можемо цю петицію не зареєструвати, або її видалити, тому що згідно закону не прописані чіткі правила, що людина не має права не голосувати з однієї IP-адреси декілька разів», –  каже Анастасія Рибак.

Чотири петиції, які набрали достатню кількість голосів, зараз перебувають на розгляді. Також на сайті розміщена 41 петиція з відповідями. І вже на найближчій сесії депутати розглянуть дві з них, які стосуються перейменування вулиці і скверу на честь співака Кузьми Скрябіна.

«Я ще не знаю, яка буде реакція депутатів: підтримають або не підтримають, але в будь-якому випадку ми досить серйозно ставимося до таких звернень, прояву ініціативи з боку людей. Я вже говорив про те, що нам необхідно розробити систему петицій, встановити граничний рівень, при якому питання петиції було б обов'язковим для розгляду на сесії міської ради, для того, щоб вже депутати могли приймати рішення. Якщо петиція набирає умовно 1000 або 1500 голосів, вона була обов'язкова для розгляду на сесії міської ради», - розповідає міський голова Сергій Сухомлин.

Пори зручність петицій у міській раді кажуть: більшість житомирян як і раніше звертаються до влади письмово через канцелярію і продовжують ходити на прийоми до міського голови.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі