ДОПОМОГА

У базі даних проекту «Без броні» вже понад 500 волонтерських ініціатив, з яких 31 – у Житомирській області

20 May 2016, 15:38

В Україні вже третій місяць діє проект «Без броні» – єдина база даних про усі ініціативи, що пропонують безкоштовну кваліфіковану допомогу учасникам АТО – юридичну, соціальну, психологічну, медичну тощо.

Про це повідомляє Український кризовий медіа-центр.

«Зайшовши на наш сайт, людина з будь-якого населеного пункту може знайти найближчу для себе ініціативу і звернутися за допомогою. Там є перевірені контактні дані, години роботи та адреси, – розповіла Анастасія Мельниченко, організатор та координатор проекту, директор ГО «STUDENA», під час прес-брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі 19 травня.

«Зазвичай люди знають, що численна кількість організацій займаються допомогою демобілізованим бійцям, але не знають, куди звернутися. Сайт «Без броні» вирішив цю проблему», – зазначив Антон Колумбет, заступник голови Київської міської Спілки ветеранів АТО.

У базі даних вже 518 ініціатив зі 151 населених пунктів. Спектр запропонованої підтримки дуже широкий – від юридичних консультацій до спілкування з конями, вивчення англійської та безкоштовних екскурсій в обсерваторію.

«В усіх містах України люди об’єднуються з єдиною метою – чимось допомогти, пропонуючи те, чим вони займаються у рамках комерційної діяльності», – зазначив Антон Колумбет. Зараз цей проект передають у підпорядкування Київської міської спілки ветеранів АТО, модератор від якої надалі впорядковуватиме базу і перевірятиме на надійність нові ініціативи, що бажають приєднатися до неї. «Додатися до бази може будь-яка ініціатива, яка надає будь які види допомоги, що відповідають основним критеріям: вони мають надаватися безкоштовно, фахово і мають бути дієвими», – зазначила координатор проекту.

Створення проекту ініціювала ГО «STUDENA».

«Ми ставили перед собою дві мети. Перша – це підвищити психологічну культуру українського населення. По-друге – це подолати стигматизацію чоловіків, які звертаються за психологічною допомогою: у нас вважається, що «лише не мужні чоловіки звертаються до психолога», – пояснила Анастасія Мельниченко.

У грудні 2015 року активісти провели опитування серед аудиторії, що брала участь у освітніх заходах організації. З’ясувалося, що лише 14% серед опитаних принаймні раз у житті зверталися до психотерапевта, 60% із них – не добровільно.

«Ми поставили перед собою завдання за допомогою людей, які брали участь у бойових діях, які користуються повагою серед своїх побратимів, донести до учасників АТО, що звернення за психологічною допомогою є важливим і є свідченням того, що ви відповідальна та мужня людина», – пояснила Мельниченко.

У бійців, що повертаються з передової, зберігається підвищена пильність, звичка «сканувати територію» і готовність реагувати на небезпеку. З огляду на те, як працюють фізіологічні механізми реакції на небезпеку, людина, яка постійно насторожена, після тривалого періоду перебування у цьому стані виснажується морально і фізично, аж до порушення роботи функціональних систем організму, пояснила Марина Білик, когнітивно-поведінковий психотерапевт, член «Української спілки психотерапевтів». Саме тому демобілізованим бійцям важливо розуміти, що з ними відбувається. Необхідно працювати зі своїм досвідом і крок за кроком «вимикати» механізми, які були необхідні для виживання на фронті, але заважають повернутися до мирного життя. Для цього існує багато різних технік і вправ, за якими і варто звернутися до фахівців. Для повноцінної реабілітації потрібна також підтримка і розуміння оточуючих – як членів родини, так і всього суспільства, зазначила Наталя Орловська.

Станом на 20 травня на сайті зареєстрована 31 ініціатива, що пропонує безкоштовну кваліфіковану допомогу учасникам АТО у Житомирській області, найбільше – в обласному центрі, з яких: 7 – це юридична підтримка, 1 – психологічна, 1 – медична.

 

Фото УКМЦ

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі