Влада

Як житомирські депутати голосували за мораторій на підвищення тарифів

14 July 2016, 15:50

 14 липня депутати Житомирської міської ради прийняли проект рішень про мораторій на підвищення тарифів житлово-комунальних послуг від 1 липня. Проект рішення про мораторій підготували представники ВО «Свободи».

«Я хочу сказати, що в цьому проекті рішення, яке пропонує ВО «Свобода» закладені виключно популістські моменти. І коли на завтра мешканці переконані в тому, що до 1 жовтня їм не будуть йти платіжки з підвищеними тарифами, не треба буде платити штрафи і пеню, то це брехня. Платіжки будуть йти по підвищеним тарифам і пеня, і штрафи будуть нараховуватися. В такому вигляді приймати це рішення точно не можна», - звернулася з трибуни депутат Наталія Леонченко.

Вона запропонувала звернутися до повноважних органів державної влади, які дотичні до встановлення тарифів для населення, накласти мораторій і продемонструвати населенню України прозорість нарахування таких тарифів і встановити справедливі, економічно обґрунтовані тарифи.

ВО «Батьківщина» та Радикальної партії підготували звернення до Верховної Ради України та Кабінету Міністрів України, депутати внесли поправки до цього звернення і одноголосно підтримали його.

Даний проект рішень передбачає впровадження мораторію на підвищення комунальних тарифів від 1 липня та встановлення прозорого механізму ціноутворення, заборонити нарахування з 1 липня 2016 року пені за невчасне сплачення послуг та заборонити постачальникам електроенергії виставляти споживачам авансові рахунки за не надані послуги.

«Житомиртеплокомуненерго» не попадає під дію мораторію, оскільки авансові надходження до підприємства, дають змогу вчасно підготуватися до опалювального сезону.

По завершенню сесії, міський голова Сергій Сухомлин розповів про ухвалене рішення.

«Даний проект рішення передбачає, що житомирянам не будуть розноситися платіжки з новими тарифами до 1 жовтня. Ми всі знаємо, що платіжки з новими тарифами та опалення люди отримають в листопаді. Тому не це головне в цьому рішенні. Сьогодні було запропоновано в рішенні кілька пунктів, які дійсно дадуть нам можливість знизити тарифи. Якщо Кабінет Міністрів піде на те, щоб дати містам самим закуповувати газ на ринку України, це дало б Житомиру близько 100 млн грн економії, це реальне зменшення тарифів для житомирян. Другий момент - необхідно прийняти рішення Верховної Раді і списати штрафи і пені з підприємств теплокомуненерго. Держава бере на себе зобов'язання по субвенції, протягом року субвенцію не проводить, а в цей час за договорами НАК Нафтогаз України нараховуються штрафи і пені, це вводить підприємство в економічний колапс», - пояснив Сергій Сухомлин, а також зазначив, що депутатам варто було б підтримувати інвестиційні проекти, які стосуються переведення котелень на альтернативні види палива, що допомогло б уникнути залежності тарифів для населення від зростання ціни на газ.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі