Влада

Заступник прокурора розповіла, як у Житомирській області повертають незаконно надані земельні ділянки

19 July 2016, 11:06

Органами прокуратури Житомирської області, з метою захисту інтересів держави у земельній сфері, поточного року заявлено позовів на суму понад 55 млн грн, які наразі судами задоволено на 34 млн грн. За результатами розгляду позовів судами прийнято рішення про повернення 2830 га земель вартістю 30,7 млн грн. Розпочато три кримінальні провадження, які наразі розслідуються. 

Про це повідомляє прес-служба обласної прокуратури з посиланням на брифінг заступника прокурора області Роксолани Гребенюк.

«Заступник керівника відомства зауважила, що перевищення посадовцями своїх повноважень (надання районними, а не обласною держадміністрацією земель у власність), передача земель без проведення аукціонів, без розроблення відповідної землевпорядної документації або із встановленням заниженого розміру орендної плати – поширене явище. Цьогоріч, наприклад, прокуратура через суд поновила право на земельні ділянки 37 медикам, вчителям, працівникам закладів культури, яким ще у 2001 році Городищенська сільська рада Черняхівського району виділила ділянки для ведення особистого підсобного господарства. Однак наділи, які працівники соціальної сфери використовували під городництво, як сінокоси, за що систематично сплачували земельний податок, у 2014 році Держземагентство в області неправомірно надало чотирьом жителям Київщини у власність, на яких ділки планували видобувати пісок», - йдеться у повідомленні.

За результатом розгляду позову прокуратури судом скасоване незаконно надане право власності та наділи повернуто постійним землекористувачам.

Заступник прокурора області розповіла про землю в Ємільчинському районі, яку Держземагентство передало киянину в оренду на 49 років.

«Нещодавно за нашим позовом до земель запасу 11 сільських рад Ємільчинського району з незаконної оренди повернуто майже 900 га земель сільськогосподарського призначення вартістю понад 9 млн грн. Таку велику площу земель – 31 ділянку Держземагентство в області передало в оренду киянину терміном на 49 років, порушивши низку вимог чинного законодавства», - навела ще один приклад Роксолана Гребенюк.

Крім того, за апеляційною скаргою прокуратури визнано недійсними 17 державних актів на право власності на 34 га земель сільськогосподарського призначення, на яких родичі посадовців розпочали спорудження будинків у Коростишівському районі. Рішенням суду їх зобов’язано незаконні споруди знести, а ділянки повернути до земель запасу Квітневої сільради.

Як повідомляв Житомир.info, в червні цього року обласна прокуратура повідомляла про рішення Вищого спеціалізованого суду України, який за звернення прокуратури скасував рішення судів попередніх інстанцій, які визнали законність надання 78 особам землі у житомирському гідропарку.

Фото прес-служби облпрокуратури

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі