Суспільство

У Житомирській області планують зібрати на 200 тисяч тонн більше зерна, ніж торік

13 August 2016, 11:39

На полях Житомирської області цьогоріч планують зібрати 1 млн 700 тис. тонн зерна, що на 200 тис. тонн перевищуватиме урожай минулого року.

Про це у коментарі Житомир.info 12 серпня розповів начальник управління агропромислового розвитку Житомирської ОДА Руслан Кирилюк.

«У 2015 році під урожай 2016-го була закладена хороша основа продовольчого зерна. Озимих зернових у нас було посіяно 138,5 тис. га, тобто 105% до попереднього року. Щодо хлібних культур, то минулоріч озимого жита було посіяно менше. Це пов'язано з тим, що цінова політика склалася торік не на користь жита – у пріоритетні були експортні культури (соняшник, кукурудза, озимий ріпак). Наразі ж ми націлюємо сільськогосподарських товаровиробників на те, щоб для урожаю 2017 року посіяти якнайбільше озимого жита. Тому що деякі наші хлібозаводи вже завозили білоруське житнє борошно. Взагалі, на сьогодні достигає доволі гарний врожай озимих зернових, чому сприяють помірні опади і відповідний температурний режим. Наразі основна маса «хлібів» у нас перевищує 50 ц/га. Такі показники є обнадійливими. Цих культур і кукурудзи ми плануємо зібрати 1 млн 700 тис. тонн продовольчого і технічного зерна як для власних потреб, так і для експорту. Це на 200 тис. тонн більше, ніж у минулому році. А торік у нас був недорід зернових культур, викликаний тим, що в деяких районах 60 днів не було дощу», – пояснив Кирилюк.

Картопля ж, яку на Поліссі вважають другим хлібом, достигає на площі 58 тис. га. Попри те, що ці показники на рівні торішніх, в області розраховують таки на більший урожай.

«Без картоплі не залишимося ще з тієї простої причини, що вона буде дешевшою, ніж у минулому році. Наші аналітики і практики, які їздили за кордон, кажуть, що врожай картоплі буде гарним у Європі, в Скандинавії. Відтак, вона користуватиметься меншим попитом. Виходить, середня оптово-роздрібна ціна буде в межах 2 грн/кг», – сказав начальник профільного управління ОДА.

Загальна ж площа, на якій в області цього року вирощують овоче-баштанні культури, становить 10,7 тис. га і є меншою, ніж у 2015-му. Тим не менш в регіоні очікують зібрати близько 270 тис. тонн овочів.

Також він запевнив, що продовольча безпека на Житомирщині буде на належному рівні. А от доступність залежатиме вже від переробників, реалізаторів і логістики.

«Товаровиробник зробив усе необхідне для того, щоб здешевити продукцію для громадян. Ми виконали і навіть перевиконали план, доведений Міністерством аграрної політики задля того, щоб зняти цей бум, який абсолютно нічим не підкріплений. Зокрема щодо такої "політичної" круп'яної культури як гречка, що з невідомих причин суттєво подорожчала у магазинах. Так, під урожай 2016 року гречки посіяно 10 тис. га (160% до минулого року). Якщо минулого року було 6 га, то цього – вже 10», – зауважив Руслан Кирилюк.

Крім того, за його словами, під час жнив використовуватимуть близько 1020 комбайнів сільськогосподарських підприємств області. Ще додатково 150 одиниць зернозбиральної техніки залучать із інших регіонів України. Середнє навантаження на один такий комбайн – 166 га. А от зібрати і переробити елеватори Житомирщини зможуть 1,5 млн тонн зерна.

Як повідомляв Житомир.info, Житомирська область посідає четверте місце в Україні за виробництвом сільськогосподарської продукції. Протягом першого півріччя в галузі вироблено продукції на 1,6 млрд грн, що на 3,6 % більше, ніж торік.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі