Економіка

Скільки житомиряни платять за чистоту у місті і прибирання стихійних звалищ

31 August 2016, 13:18

500 тис. куб. м  сміття – таку кількість відходів за рік накопичують житомиряни. За 59 років функціонування єдиний у місті полігон побутових відходів накопичив понад 10 мільйонів кубічних метрів сміття.

Загальна площа полігону – понад 21,5 га. На цій території могли б поміститися 30 футбольних полів, таких як на Житомирському центральному стадіоні, 23 площі Корольова, або 18 Соборних майданів.

За вивезення сміття від своїх будинків до сміттєзвалища житомиряни платять підприємствам-перевізникам твердих побутових відходів. На сьогодні у місті працює 5 таких підприємств:

КП «АТП 0628» Житомирської міської ради

КП «ВЖРЕП №11» Житомирської міської ради

ПП «ВЖРЕП №4»

ПП «ВЖРЕП №8»

ТОВ «Зелене Місто-Житомир»

За кожен кубометр вивезеного на полігон сміття підприємства-перевізники платять менше 6 грн.

«Пропуском на міське сміттєзвалище слугує талон, придбаний на КАТП. Там оплачується вартість кубометра - на сьогодні це 5,96 грн. Тариф на захоронення побутових відходів у нас не переглядався з 2010 року. В 2010 році він був розроблений, введений в дію тимчасово, потім у 2011 році рішенням №347 його було затверджено офіційно на постійній основі. На жаль, він вже дійсності не відповідає тим умовам і у зв’язку з цим певні субвенції виділяє Житомирська міська рада», - розповідає головний інженер КП «АТП 0628» Житомирської міської ради Андрій Кудак

Своїми податками житомиряни оплачують облаштування міського сміттєзвалища. У 2016 році з міського бюджету виділили 3 млн. 800 тис. грн. на облаштування під’їзних шляхів та освітлення на полігоні побутових відходів. А ще 346 тис. грн. на підсипку дамби фільтраційних відстійників.

Про чистоту житомирських доріг дбає комунальне підприємство «Управління автомобільних шляхів». У 2016 році на прибирання сміття та очистку доріг від снігу у міському бюджеті передбачено близько 15 мільйонів гривень.

З кожним роком все більшою проблемою стають стихійні сміттєзвалища, які є практично у кожному мікрорайоні Житомира. Відходи викидають навіть на узбіччях біля міського сміттєзвалища.

«Люди вивозять сміття і возиками, і тачками, і практично його там не можна проконтролювати. Хоч ми й зробили оголошення, що люди, які біля полігону проживають – мають право безкоштовно вивозити сюди сміття, тобто не потрібно за це платити. Але люди на це не йдуть. Вони як раніше його по кущах висипали так і висипають. Проконтролювати це практично не можна бо це робиться в нічний час. Стараємось його прибирати, хоч воно до меж нашої санітарної зони не доходить, але ми стараємось це сміття прибирати, щоб було чисто», - говорить начальник житомирського міського полігону твердих побутових відходів Олександр Харитонов.

Не зупиняють людей ні таблички з попередженням про штрафи, ні встановлені відеокамери. Одне із таких звалищ знаходиться на вулиці Родоновій. Мешканці приватного сектору викидають побутове сміття неподалік від своїх будинків.

Небажання мешканців окремих районів платити за вивіз сміття обертається зайвими витратами для всього міста. У 2016 році на прибирання стихійних сміттєзвалищ у міському бюджеті передбачено понад 1 млн 266 тис. грн.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі