Місто

У Житомирі на тролейбусному маршруті №1 пасажирів обслуговуватимуть через валідатор та мобільний термінал

5 September 2016, 13:55

Система електронного квитка запрацює у житомирському електротранспорті, але поки лише на тролейбусному маршруті №1. З 5 вересня у всіх тролейбусах цього маршруту кондуктори будуть вчитись працювати на мобільному терміналі, який після зчитування електронної карти друкуватиме квитки.

6 вересня у Житомирському ТТУ показали перший тролейбус, обладнаний стаціонарним валідатором та мобільним терміналом, та продемонстрували, як це працює.

«У кожної людини буде своя картка: соціальна, несоціальна, яка приходить у тролейбус, сідає, проводить карткою і йому видається квиток», - демонструє начальник дільниці з провадження інформаційних технологій та надання послуг ЖТТУ Вадим Гетьман.

Кондуктор тролейбусного маршруту №1 з осторогою сприймає нововведення. Переймається, що у години пік не встигатиме обілечувати пасажирів.

«Були б уже електронні картки - було б вже зовсім по другому. Собі карточку провів і пішов, повів і пішов. А це гроші, ви розумієте, мені теж їх потрібно покласти, дати решту, не помилитися, перевірити крупні купюри. Дуже тяжко, дуже страшно», - каже кондуктор тролейбуса Наталія Пархоменко.

Поки електронні картки для пільгового та платного проїзду будуть лише у кондуктора.

«Допоки в людей немає карти, кондуктор буде проводити цими двома картами, щоб показати статистику, щоб порівняти дані старої, аналогової системи паперових квиточків і вже електронної системи, яка фактично кожен день даватиме нам звіт і показуватиме, у які години у нас найбільше приїхало, хто саме більше їздив, на яких зупинках. Вся ця аналітика буде збиратися», - говорить заступник Житомирського міського голови Дмитро Ткачук.

Аби якнайшвидше запустити систему в дію, проїзні квитки поступово замінять пластиковими. Нині ж працюють над налагодженням співпраці із банками.

«Випуск як силами підприємства, так і міської ради. Як ви вже зазначили, залучати партнерами певні банки, які зможуть зашити транспортний модуль у банківську картку», - зазначив Дмитро Ткачук.

Такі нововведення розповсюджуватимуться і на деякі маршрутки.

«По конкурсу, який ми провели на 58 маршрут, у договорі прописали обов’язковим пунктом вимоги на обладнання транспорту відповідно усім необхідним обладнанням для здійснення автоматизованої оплати за проїзд, і в подальшому будемо всім в договір прописувати такі зобов’язання», - сказав Дмитро Ткачук.

До кінця 2016 року у трамвайно-тролейбусному управлінні обіцяють, що у кожному тролейбусі встановлять по одному валідатору та мобільному терміналу. Наступний етап - розбудова мережі пунктів поповнення.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі