Місто

«Мої податки»: скільки грошей витрачається на те, щоб зробити Житомир культурним

14 September 2016, 17:20

Якими є основні проблеми галузі культури в Житомирі, на що витрачаються мільйони гривень платників податків та як привабити до Житомира туристів і скільки в перспективі місто на цьому може заробити? Про це та багато іншого в ефірі програми «Мої податки» на Житомир.info розповіли заступник Житомирського міського голови Матвій Хренов та в.о. начальника управління культури Житомирської міської ради Олена Турська.

Посадовці розповіли чим займається управління культури, та як влада розпоряджається грошима платників податків.

«Хліба та видовищ» – це ті речі, яких люди потребують у всі часи. На якому рівні зараз фінансування галузі культури у Житомирі? Які основні проблеми галузі?

«Я думаю, що на сьогоднішній день ми маємо говорити не тільки про видовища, а більше про емоції. Тому що від них залежить набагато більше ніж від видовищ. Люди зараз отримують видовища практично у всьому. Для цього є телевізор та інші речі, які до культури дуже часто відношення не мають. Я думаю, що найбільшою проблемою галузі є застарілі підходи. І якщо ми хочемо отримати нові підходи до культури, то ми маємо змінити їх. Є дуже багато класних речей, які потрібно «дістати». Якщо говорити про управління культури, то ми чомусь думаємо, що управління культури це все організовує. Насправді моє бачення – управління культури має бути замовником послуги, які будуть надавати інші організації. І від того, як вони будуть їх надавати буде вирішуватись, чи працюватимуть вони далі, або будуть визначатись їх сильні чи слабкі сторони. Є така омана - насправді управління культури займається не лише організацією культурно-масових заходів, вони опікуються величезною кількістю інших речей: це і музичні школи, і парки. Тому про це потрібно говорити саме в такому розрізі», - розповідає заступник Житомирського міського голови Матвій Хренов. 

На галузь культури виділялось понад 35 мільйонів гривень в минулому році та понад 47 мільйонів у цьому році. Суми доволі значні. Чи все ж на якісь сфери не вистачає?

«Вистачає, справа в тому, що кошти ці розподіляються по закладах культури: це п'ять музичних шкіл, художня школа, де на сьогоднішній день навчається понад дві з половиною тисячі учнів, централізована бібліотечна система, яка складається із 14 філіалів, палац культури. Це все структури, які відносяться до бюджету і фінансуються за бюджетні кошти. Тобто, зрозуміло, що це і заробітна плата, це нарахування, це енергоносії, комунальні видатки, поточні ремонти, пожежна охорона. Це буквально все, що входить в цю суму», - каже в.о. начальника управління культури Житомирської міської ради Олена Турська.

У тому, що культурні заходи можуть відрізнятися за якістю, житомиряни відчули, коли у місті вперше з’явилася альтернативна версія святкування Дня міста. Проблема лише у фінансуванні, чи все ж працівники управління культури не мали стимулу щороку вигадувати щось нове?

«Я вам хочу сказати, що вони нічого і не мають вигадувати. І в майбутньому потрібно відходити від цього. Вони не режисери. Треба розуміти, що таке управління культури. Вони мають виступати замовником послуг. І в цьому році організація Дня міста, я думаю, що всі побачили цей результат, чому була проведена на належному рівні? Бо за кожну частину відповідала своя команда фахівців, якщо ми говоримо про Культурну версію святкування дня міста, то ми залучили і управління культури, були залучені представники драматичного театру: Петро Авраменко, який був режисером і все організовував. Якщо ми зможемо в майбутньому вибудовувати роботу таким чином, що будуть залучатись фахівці, які будуть якісно реалізовувати замовлення, то це буде зовсім інший підхід. Тому я ще раз підкреслюю - управління культури і будинок культури це зовсім різні речі. Є режисери, а є замовники послуг, тому управління культури має задавати стратегію, звичайно, вони мають давати якісне замовлення і вимагати від надавачів послуг якісне виконання. Це перше, другий момент - це сприяння. Наприклад, нещодавно до нас звернулась громадська організація, вони хочуть привезти до Житомира Любомира Мельника. Його, на сьогоднішній день, визнано кращим в світі піаністом з точки зору техніки. І ми разом з управлінням культури допомагаємо привезти цього митця в місто Житомир. Люди, які на цьому розуміються цього порівнюють з Ріхтером по техніці виконання. Це є завдання управління культури: знайти, можливо, не найпопулярніші речі з точки зору масовості, а з точки зору мистецтва, і залучити їх в Житомир, щоб громадськість могла долучатись до цих проектів. Знову ж таки, якщо ми говоримо про культурно-масові заходи», - розповідає заступник мера Житомира Матвій Хренов.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі