Місто

Кількасот житомирян стали гостями Покровського весілля

14 October 2016, 18:07

У Житомирі 14 жовтня на Замковій горі кількасот людей стали гостями Покровського весілля.  Актор Сергій Артеменко та його кохана Анна, яка працює викладачем в університеті «Україна» вирішили відгуляти своє весілля просто неба в історичному центрі Житомира.

На очах у сотень людей відтворювалися поліські весільні обряди: плетіння вінка, заплітання коси, викупу начереної.

Заручив закоханих настоятель Свято-Михайлівського кафедрального собору о.Богдан Бойко.

«Обряд заручення означає, що молодий віддає своє серце молодій і каже, що він обов'язково з нею повінчається. До цієї молитви ми віднеслися дуже серйозно. Особливо молода. Хотіли зробити театралізовано тут, вона поставила питання: ні, це має бути тільки церковиний обряд», - розповів отець Богдан Бойко.

Сергій та Анна розповіли, що зустрічаються рік, планували побратися, але не зараз. Коли почули, що управління культури шукає пару, яка бажає відгуляти Покровське весілля, одразу визначилися з датою.

«Покрова була покровителька козаків, січових стрільців, військових УПА, зараз ще День захисника України, був день українського козацтва. І ось це весілля, що дівчина просила "Покровонько, Покровонько, покрий мою головоньку", ну хотіла дівчина заміж, сім'я ж треба. Це свято акумулює ніби все: патріотизм, і релігію, і народні звичаї-обряди», - каже керівник фольклорного гурту «Джерельце» Ангеліна Несторова.

Житомиряни, які стали випадковими гостями цього весілля, із задоволенням спостерігали за обрядами, що відтворювалися на Покровському весіллі та смакували весільним короваєм. Молодята зізнаються, цим дійством у народному стилі вони не обмежаться і планують відзначити ще одне весілля.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі