Влада

Заступник мера пояснив, чому в Житомирі не вигідно будувати крематорій

19 October 2016, 17:13

Витрати на будівництво та утримання крематорію у Житомирі, не є меншими від витрат на будівництво та утримання кладовища.

Про це йдеться у відповіді заступника Житомирського міського голови Олександра Фещенка на петицію «Будівництво крематорію»

На сайті електронних петицій Житомирської мерії є звернення, яке було стовідсотково підтримано і набрало більше 250 голосів.

Петиція Івана Дмитровича Комаровського була опублікована на сайті Житомирської міськради 5 серпня 2016 року, і вже 6 жовтня в обід отримала необхідну кількість голосів.

«У зв'язку з відсутністю крематорію в м.Житомирі і шаленим навантаженням на кладовища міста, пропоную розглянути можливість побудови крематорію поблизу Житомира. Наразі у мешканців Житомира немає альтернативи захороненню на величезному кладовищі на Корбутівці. Буде це приватний, чи державний крематорій - неважливо, аби він зміг повністю забезпечити потреби Житомира і району», - йдеться у тексті петиції.

«Ваше звернення, викладене в петиції від 05.08.2016 р. №2016-257, яка набрала 252 голосів із 250 (100,0%), щодо будівництва крематорію поблизу Житомира, розглянуто. Крематорій — спеціальна інженерна споруда з устаткуванням, призначеним для спалювання трун із тілами померлих. В Україні діє 4 крематорії: у Києві, Одесі, Дніпрі й Харкові, де населення перевищує 1 млн. чоловік. Кремація дає можливість зменшити території традиційних поховань. Однак витрати на будівництво та утримання крематорію, не є меншими від витрат на будівництво та утримання кладовища. Орієнтовна вартість будівництва крематорію на сьогодні складає близько 10 млн грн. Так, для прикладу, у місті Києві з 11 печей працює лише одна. Температура у печі повинна бути не менше 300 градусів (щоб було згоряння), а піч ще треба нагріти. Для цього потрібно спалити сотні кубічних метрів газу, вартість якого значна. До ритуальних бюро комунального підприємства «Спеціалізований комбінат комунально-побутового обслуговування» Житомирської міської ради за отриманням послуги кремації звертались: у 2015 році – 5 замовників, у 2016 році – 2 замовники. Кремація здійснювалась Київським крематорієм. Це є свідченням того, що наше суспільство не готове до крематорію. Враховуючи низьку рентабельність даної послуги, високу вартість будівництва крематорію та малу кількість замовлень на рік – будівництво крематорію в місті Житомирі не на часі», - йдеться у відповіді на петицію.

Як повідомляв Житомир.info, в ефірі програми «Мої податки» директор комунального підприємства «Спеціалізований комбінат комунально-побутового обслуговування» Василь Ганченко розповів, скільки коштує утримання житомирських цвинтарів.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі