Місто

Шляхи боротьби із наркозалежністю у Житомирі: замісна підтримувальна терапія чи Біблія

10 November 2016, 10:08

Не перший рік медики шукають альтернативні шляхи боротьби із наркозалежністю. Один з яких - замісна підтримувальна терапія, яка передбачає лікування хворих синтетичним наркотиком - метадоном. Проте, у реабілітаційному центрі БО «Прорив - Перемога» переконані: лікувати наркозалежність наркотиками безглуздо.

«Звикання до метадону набагато більше і шлях, аби позбутися від його залежності набагато складніший, аніж для групи героїнозалежних чи тих людей, які вживають екстракт опію, по-народному ширки. Наші лікарі, наші колеги, підкреслюю, тому що цілі і завдання, у принципі, однакові. Вони мають визнати це», - каже директор реабілітаційного центру БО «Прорив - Перемога» Михайло Кожухар.

Тридцяти трирічний Денис один із тих, кого лікували від наркозалежності замісною терапією. За 5 років, зізнається чоловік, не те що не вилікувався, а ще більше заплутався.

«Обіцяли, що одразу можна буде влитися у соціум, почати працювати. Хоча, я більше працював, коли ще вживав вуличні наркотики: нормально заробляв, займався творчістю, музикою, малював. Тільки я став на програму одразу позитивного результату не було. Там просто людина приходить, отримує замінник наркотика, не хоче працювати. Повна апатія, дипресія, такий стан. Мені це все набридло і я вирішив із цим покінчити», - розповідає Денис.

Вже місяць, кожен день Дениса розписаний за програмою центру.

«8 година - ми розбираємо слово, читаємо псалми Давида і читаємо притчи Соломона. Потім загальна молитва, о 9-45 сніданок, прибираємо будинок, територію, слухаємо проповіді християнських проповідників, обід, час для себе, пишемо контрольну по конспектуванню Біблії», - говорить Михайло Кожухар.

Хворі доглядають за господарством та слухають слово Боже. На думку директора реабілітаційного центру, саме в цьому і полягає альтернативне лікування алко- та наркозалежності.

«Через віру в Ісуса Христа та пізнання істини людина отримує цю свободу. Також, курс реабілітації у нас проходить півроку. За цей час людині прищеплюють норми християнської моралі, яка вирішує: психологічні, душевні, внутрішні протиріччя, які є в людині і, які сформувались до цього», - ділиться Михайло Кожухар.

За статистикою у Житомирській області на диспансерному обліку офіційно знаходиться 930 наркозалежних. 349 із них перебувають на замісній підтримувальній терапії. Головний лікар Житомирського обласного наркологічного диспансеру Максим Кутишенко не приховує, що метадонова програма може завдавати шкоду здоров’ю людини. Проте результати, каже, того варті.

«Не існує ліків, які не мають побічної дії. Так - це дійсно так. Візьміть: хіміотерапію, інсулін, антибіотики - вони всі рано чи пізно приведуть до смертельних наслідків і не виняток медикамент метадон. Але, якщо взяти на важелі ту користь, яку він робить і яку може нашкодити. У нас, за існування в Житомирі методонової програми 9 матерів завагітніли, ВІЛ-інфіковані, і народи 9 здорових дітей - не ВІЛ-інфікованих. Ця цифра про щось говорить. Це діти, у яких є шанси жити і досить великі. Тому, профілактика ВІЛ-інфекцій, як одна із компонентів програми - вона працює», - пояснює головний лікар Житомирського обласного наркологічного диспансеру Максим Кутишенко.

Попри розбіжності у поглядах на лікування наркозалежності, як медики, так і працівники реабілітаційного центру закликають суспільство до усвідомлення того, що вживання наркотиків не просто шкодить здоров’ю людини, а знищує та вбиває її. Тому, радять: краще одразу сказати наркотикам «Ні», аніж потрапити у тенета залежності, за якими немає майбутнього.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі