Місто

Біля обласної бібліотеки у Житомирі встановили три куби з інформацією, як не стати жертвою торгівлі людьми

12 January 2017, 17:10

Житомир став третім містом, де за ініціативи Представництва Міжнародної організації з міграції та Міністерства соціальної політики в Україні стартувала інформаційна кампанія з протидії торгівлі людьми.

Головний атрибут акції – інсталяція «ГРАНІ3» з гаслом «Знай, розумій, дій». На кожному із трьох інформаційних кубів написані поради щодо безпечного працевлаштування за кордоном, подорожей, роз’яснення, як не потрапити у тенета рабства, та вказані номери «гарячих» ліній підтримки.

За словами спеціаліста Програми протидії торгівлі людьми Ірини Мидловець, постраждати від торгівлі може будь-хто незалежно від віку, соціального статусу та місця проживання.

«За оціночними даними МОМ, більше 160 тисяч українців потрапили в тенета торгівлі людьми, починаючи з 90-х років. При цьому лише за 2016 рік представництво МОМ надало допомогу більше 1100 постраждалим, що на 55% більше, в порівнянні з 2015. Цей приріст зумовлює складна економічна ситуація, тому що заробітки в Україні впали, люди хочуть їхати за кордон для того, щоб їхні сім’ї мали змогу нормально жити, харчуватися, навчати дітей. І, знову ж таки, ситуація воєнного конфлікту, вона, теж спричиняє приріст постраждалих. Більшість – це молоді люди до 35 років, але цікавим фактом є те, що наймолодшій постраждалій, яка отримала допомогу від МОМ, було три роки, а найстаршій – 80 років», – розповідає Ірина Мидловець.

Виконавчим партнером МОМ в реалізації Національної інформаційної кампанії у Житомирі є громадська організація «Жіночий інформаційно-консультативний центр», яка вже 17 років поспіль проводить превентивну діяльність у сфері протидії торгівлі людьми на Житомирщині.

«За цей час ми надали допомогу 220 особам, постраждалим від торгівлі людьми. Ми виявляли, консультували, складали документи, а вже Міжнародна організація з міграції надавала їм фінансову допомогу. З 2005 року по 2013 рік працював притулок для жертв торгівлі людьми, який також фінансувався МОМ до 2010. Але потім ми фактично збирали кошти і самі тримали це приміщення. Потрібно звичайно створювати такі притулки, але влада області фактично не готова створювати такий притулок або ж підтримувати те, що створено вже нами», – каже голова ГО «Жіночий інформаційно-консультативний центр» Ірина Бабенко.

На відкриття інсталяції прийшли як громадські активісти, небайдужі, так і представники влади. Зокрема, начальник управління сім'ї, молоді та спорту Житомирської ОДА Світлана Гресь зазначила: попри те, що центру для постраждалих від рабства і немає, обласна влада активно працює над підготовкою фахівців у цьому напрямку.

«Ми проводили навчання у минулому році, будемо проводити і у цьому році для того, щоб у нас були фахівці. Ми над цим працюємо і є слушна нагода повторно провести круглий стіл, привернути увагу громадськості та навчити працівників, які будуть цим займатися», – зазначила Світлана Гресь.

Тим, хто все ж таки вирішив виїхати за кордон чи то на заробітки, чи то у гості, спеціаліст Програми протидії торгівлі людьми Ірина Мидловець радить дотримуватись елементарних правил безпеки.

«Перед поїздкою за кордон, якщо є пропозиція з працевлаштування, потрібно дізнатися максимально більше інформації про майбутнього роботодавця, обов’язково потрібно підписати контракт не на китайській мові, навіть якщо вам говорять, що це стандартна форма договору, а на мові, яку ви розумієте. За жодних обставин не віддавати свій паспорт. Потрібно домовитися з рідними про кодову фразу, тому що зараз дають можливість дзвонити та зв’язуватися з рідними, але не дадуть можливість сказати, що ви потрапили у халепу. В Україні діє національна безкоштовна «гаряча» лінія за коротким мобільними номером 527. Там працюють кваліфіковані юристи, соціальні працівники, психологи, будь ласка перед поїздкою за кордон, будь-то робоча поїздка, туристична, у гості – зателефонуйте та проконсультуйтеся», – радить Ірина Мидловець.

Інсталяція «ГРАНІ3» простоїть у Житомирі до 24 січня, після далі помандрує іншими регіонами України.

Житомир.info

 

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі