Місто

На Богунії житомиряни вшанували пам'ять жертв Голокосту. Фоторепортаж

27 January 2017, 13:30

Близько півсотні житомирян зібралися 27 січня біля пам'ятного знаку «Жертвам фашизму», що на Богунії, аби вшанувати пам'ять жертв Голокосту.

Серед учасників мітингу зокрема були представники Житомирської міської ради, благодійного центру «Хесед Шломо», центру «Юдаїки» Житомирського державного університету імені Івана Франка та учні єврейської гімназії «Ор Авнер».

«Я прийшла сьогодні сюди, тому що 27 січня в усій Європі відзначають як Міжнародний день пам’яті жертв Голокосту, і всі люди, які хочуть щастя, гуманізму в наших європейських країнах, в тому числі в Україні, вони, повинні обов’язкового загадати надзвичайно трагічну сторінку в історії єврейського народу. Для Житомира це дуже актуальна тема, тому що Житомир був завжди дуже багатонаціональним містом: тут проживали й українці, і євреї, і росіяни, і поляки, і чехи, і німці. Тільки якісь політичні негаразди могли посварити ці народи, а в побутовому сенсі люди уживалися і жили нормальним життям. Єврейська історія – це дуже велика частина історії Житомирщини. Адже ще 100 років тому єврейське населення Житомира становило приблизно 50,5%. Це був цілий світ! І тому дуже важливо сьогодні згадати, що цей світ було знищено: події Голокості знищили величезний пласт єврейської культури, цивілізації на території України», – сказала доцент кафедри історії України ЖДУ ім. І. Франка Наталія Рудницька.

На сайті Житомирської облдержадміністрації зазначають, що, за офіційними даними, до шести мільйонів євреїв було вбито протягом Голокосту, з них від 2,2 до 2,5 мільйона – на території колишнього Радянського Союзу, значною мірою в Україні.

«Дата 27 січня обрана не випадково: саме цього дня 1945 року війська 1-го Українського фронту звільнили в’язнів найбільшого гітлерівського концтабору смерті Аушвіц-Біркенау неподалік польського Освенціма. Голокост – масове знищення нацистами єврейського населення Європи. 1 листопада 2005 року Генеральна Асамблея Організації Об'єднаних Націй ухвалила резолюцію, в якій постановила, що 27 січня – це Міжнародний день пам'яті жертв Голокосту. Саме в цей день у 1945 році війська визволили найбільший з гітлерівських концтаборів, Освенцим, розташований в 70 кілометрах від Кракова. Для України трагічним символом Голокосту є Бабин Яр. Під час Великої Вітчизняної війни фашисти використовували це урочище як місце масових розстрілів. Світова спільнота цього дня не тільки згадує жертв людиноненависницької політики, але й засвідчує прагнення до боротьби з антисемітизмом, расизмом та всіма іншими формами нетерпимості, які можуть призвести до цілеспрямованого насилля стосовно окремої групи людей», – йдеться у повідомленні.

Керівник відділу общинного розвитку благодійного центру «Хесед Шломо» Ірина Вишневецька 

Керуюча справами виконкому Житомирської міської ради Ольга Пашко 

Доцент кафедри історії України ЖДУ ім. І. Франка Наталія Рудницька

Фото Анни Максимової

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі