Місто

У відділенні при Житомирському будинку дитини призупиняють реабілітацію, бо завершилася дія пілотного проекту МОЗ

31 January 2017, 18:22

Вже сім років на базі Житомирського обласного спеціалізованого будинку для дітей у відділенні медико-соціальної реабілітації впроваджується пілотний проект МОЗ України, який дозволяє дітям із повних сімей, які мають відхилення у розвитку, амбулаторно лікуватися у відділенні разом із вихованцями дитячого будинку. Таким чином, з 2010 по 2016 рік пролікувалося понад дві тисячі дітей. До кожного, кажуть лікарі, обирають індивідуальний підхід: пісочна, музична та арт терапія, логопедичні та ортопедичні масажі, кінезотерапія. За комплексним лікування для свого сина, до центру, із Радомишля, приїхала і Олександра.

«Це дійсно унікальний заклад, том що тут дійсно працюють спеціалісти. Тут і методика Монтесорі, і психологи, і логопедичні різноманітні процедури. У мене дитина має дизартрію і в нього постійно капає слюна, до нього тут спеціалізований підхід, таку допомогу ми знайшли лише у цьому закладі», - розповідає Олександра Ходкова.

Восьмий курс реабілітації у відділенні проходить і маленька Улянка. У дівчинки дитячий церебральний параліч, тут її вчать самостійно рухатись та говорити. Мама дівчинки, не стримує сліз, позаяк дізналась, що з 2 лютого запис на подальший курс реабілітації призупинено у зв’язку із завершенням терміну дії пілотного проекту МОЗ.

«Нам поставили діагноз ДЦП, зараз у нас інвалідність, але дитинка починає ходити, дитинка самостійно намагається сидіти. Прогрес звичайно є. Діткам це дуже потрібно, таких діток дуже багато. Куди б ми не звертались нам постійно кажуть, що кругом черги і дуже важко потрапити на лікування. Якщо центр закриється, то мами залишаються ні з чим, нам немає більше куди звертатись з такими дітками», - говорить Галина Ситяшенко.

Головний лікар Житомирського обласного спеціалізованого будинку дитини Світлана Урсуленко показує низку документів, які направляла і до МОЗ України, і обласної влади, аби продовжити амбулаторний прийом хворих діток. Проте її прохання і досі залишається без відповіді.

«Просимо внести і дати нам дозвіл на те, щоб проходили амбулаторно дітки. Дати різні форми допомоги: денне перебування, амбулаторне перебування, для віддалених районів стаціонарне відділення на декілька ліжок. Також, просимо подовжити вік дітей до 6 років, тому що типове положення передбачає вік дітей до 4 років. Під ці зміни ми не просимо коштів, ми не просимо фінансування. Ось тут, навіть, перед нами реабілітаційна клітка, яка куплена за спонсорські кошти - 53 тисячі гривень. Це дуже потрібно для діток з руховими порушеннями, ДЦП. Як ви бачите, база пристосована. Я вважаю, що і медична субвенція, бюджетний кодекс, закон про охорону здоров’я - дозволяють органам місцевого самоврядування робити такі речі, як внести оптимальний варіант в зміни положення закладу. Не чекати, поки Міністерство охорони здоров’я це зробить, 15 областей вже пішли цим шляхом», - пояснює головний лікар Житомирського обласного спеціалізованого будинку дитини Світлана Урсуленко.

У Житомирській облдержадміністрації ж переконують у зворотному, кажуть: вирішення цього питання знаходиться в площині та компетенції Міністерства охорони здоров’я.

«Ми опрацьовуємо ці питання і будемо усіляко підтримувати на рівні листів. Будемо сприяти відновленню пілотного проекту, або нам достатньо буде формального дозволу від МОЗ, тому що у нас є можливість відновити діяльність без додаткових витрат з державного бюджету. Якщо ми вичерпаємо усі можливі інструменти, я вам особисто обіцяю, що ми це питання будемо піднімати на березневій сесії обласної ради і усіляко підтримувати. Це дітки з нашої області, ми маємо ними опікуватись і якщо держава, на жаль, продовжить практику, умовно кажучи, перекладання певної проблематики на місцевий рівень, ми не залишимо без уваги і без опіки цю категорію», - зазначив заступник голови Житомирської ОДА Ярослав Лагута.

Ярослав Лагута запевнив, якщо на сесії облради депутати підтримають рішення про внесення змін у положення роботи закладу, то прийом на амбулаторне лікування хворих дітей відновиться уже у квітні, або й, навіть, у березні.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі