Події

У Житомирі затримали 30-річного шахрая, який видурював у пенсіонерів гроші за схемою «ваш син вчинив ДТП»

1 March 2017, 11:57

28 лютого поліцейські Житомирського відділу поліції викрили 30-річного жителя обласного центру у причетності щонайменше до трьох ошуканств за схемою «ваш син вчинив ДТП».

Про це 1 березня Житомир.info повідомив відділ комунікації поліції в Житомирській області

«13, 14 та 20 лютого до відділу надійшли заяви від житомирянок про ошуканство за схожих обставин. 75-річна пенсіонерка розповіла поліцейським, що повірила невідомому, який повідомив по телефону, що її син учинив дорожньо-транспортну пригоду та потребує матеріальної допомоги. А оскільки син знаходиться за кордоном, то жінка не змогла з ним зв’язатись швидко, щоб перевірити цю інформацію і повірила шахраєві, якому передала у своєму будинку 10,5 тисяч гривень. Інша житомирянка, 1945 року народження, повіривши незнайомцеві, також сподівалась залагодити неприємності сина, який нібито травмував у ДТП дівчину, та передала на вулиці значну суму якомусь молодикові. 13 тисяч гривень віддала третя заявниця, отримавши дзвінок на стаціонарний телефон пізнього вечора 20 лютого. Все та ж байка про ДТП, розказана нібито сином, змусила жінку вчинити безрозсудно», - інформує поліція.

За всіма цими фактами були розпочаті кримінальні провадження за ст. 190 (Шахрайсто) Кримінального кодексу України. Поліцейські, працюючи з потерпілими, звертали увагу на найменші дрібниці, щоб зібрати відомості про причетних до ошуканства.

«Завдяки проведеним заходам, зібраній доказовій базі нам вдалося встановити, що у цих випадках діяла одна й та ж особа – 30-річний молодик, житель обласного центру. 28 лютого ми його затримали та доставили до слідчого для отримання показів. Він свою причетність до ошуканств визнав», - розповів начальник Житомирського відділу поліції Михайло Сорока.

Санкція статті 190 ККУ не передбачає суворого покарання для шахраїв (штраф, виправні роботи, обмеження волі до 5 років або ув’язнення до 3 років), а, як свідчить практика, вони продовжують ошукувати людей навіть після винесення вироку, знаходячи для цього практичні можливості. Тому поліцейські застерігають громадян: лише ваша поінформованість, обачність та критичне мислення можуть допомогти уберегти заощадження від шахраїв. Не поспішайте виконувати їх сумнівні вказівки, а керуйтесь здоровим глуздом і тверезим поглядом на речі. 

Як повідомляв Житомир.info, нещодавно житомирянка на камеру розповіла, як віддала 4 тисячі доларів за «порятунок» сина.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі