ДОПОМОГА

Завдяки «Творчій Криївці» 20 учасників АТО з Житомирської області пройшли реабілітацію у Карпатах

13 March 2017, 18:41

За три роки існування організації «Міжнародний благодійний фонд «Творча Криївка» її волонтери організували 35 реабілітаційних заїздів для 360-ти бійців АТО та їхніх сімей до Карпат і Херсонської області. За унікальною методикою, яку розробила голова «Творчої Криївки», художниця Віталіна Маслова, змогли поновити сили після війни й 20 бійців із Житомирщини. Через написання картин і спілкування з побратимами та волонтерами захисникам вдається пережити «донбаський синдром», опанувавши себе і зміни у собі.

Про це журналісту Житомир.info розповіла волонтер благодійної організації «Міжнародний благодійний фонд «Творча Криївка», коуч Олеся Єгорова.

«Історія «Творчої криївки» почалась у березні 2014 року. Спочатку реабілітацію пройшли 27 учасників Майдану. Наприкінці літа 2014 року «Криївка» допомагала нашій армії. А вже восени, коли з’явилося багато хлопців не лише з фізичними, а й душевним рани, ми й зрозуміли, яку користь наш проект може принести державі. Особливо важливо було допомогти тим бійцям, які вийшли з Іловайська, Савур-Могили, Донецького та Луганського аеропортів. Тоді почала розроблятися програма, в якій було три напрямки: соціальна, психологічна та біографічна реабілітація. Люди, котрі повертаються з війни, вони, дуже змінюються. Психологічна реабілітація спрямована саме на те, щоб допомогти людині зрозуміти себе новою, зі зміненими цінностями. Соціальна реабілітація направлена на те, що такій уже змінені людині потрібно будувати заново стосунки з друзями, родинами, в сім’ї, зі співробітниками. І ще біографічна реабілітація: людина у своїй біографії знаходить ресурс, а далі вже відбувається будування нової долі в майбутньому. Також у «Творчій криївці» є три способи терапії: спілкування, природа і творчість. Так, хлопці, які взагалі ніколи не тримали пензлика у руках, пишуть дивовижні картини – і самі в собі відкривають таланти, у них з’являється більше впевненості в собі. За один заїзд, що триває десять днів, реабілітацію проходять 8-12 бійців із різних куточків України, з різних підрозділів. Вони малюють від однієї до чотирьох картин. Одну з них, якщо хочуть, забирають із собою. Решту ми потім продаємо на виставках – так з’являються кошти для подальшого втілення проекту», – розповіла Олеся Єгорова.

При цьому настрій полотен і навіть вибір бійцями кольорів на початку та в кінці заїзду часом відрізняється кардинально. Якщо перші картини виходять «важкими» та в темних тонах, то останні роботи є вже більш яскравими і позитивними. Це, зі слів волонтера, й засвідчує те, як під час реабілітації нашій воїни вивільняють свої емоції.

«Спосіб спілкування відбувається серед побратимів – у колі, де не вживається алкоголь. Хлопці навіть зізнаються, що під час заїздів не хотілося пити не те, щоби міцних алкогольних напоїв, а навіть пива. До того ж, волонтери проекту створюють таку атмосферу як родинне коло: ми всі збираємося, співаємо разом пісні, хлопці діляться з волонтерами своїми враженнями. І, плюс, творчість: у кожному заїзді малюються картини, часом бувають заняття з гончарства. Тобто програма дуже насичена і кожен раз – унікальна. Уже відбулося 35 заїздів. За цей час пройшли реабілітацію 360 осіб. Із них 20 – з Житомирської області та, зокрема, 15 – з Новограда-Волинського. Це, переважно, 30-та бригада», – продовжила представниця благодійної організації.

Реабілітаційні заїзди відбуваються переважно до Івано-Франківської області, у Карпати. Зокрема перші шість із них волонетри провели в селі Дземброня, де господарі двох осель приймали захисників абсолютно безкоштовно.

«Дуже цікаво, що на обід хлопці ходили до однієї родини, а на вечерю – до іншої. Кожна родина дуже хотіла прийняти їх у себе, тож між ними виникала така собі добра конкуренція. Також заїзди були в Херсонській області та на Закарпатті. Дуже багато було хлопців, які ніколи не були в Карпатах, змогли побувати в горах, вчилися танцювати гуцульські танці, відвідували приватні музеї, спілкувалися з воїнами УПА. Поверталися повні вражень від того, що місцеві ставилися до них як до синів. На заїзді з хлопцями обов’язково працюють масажист, художниця та психолог. Усі живуть в одній оселі. Були також заїзди для родин. Окремі заїзди організовували на дівчат-учасниць АТО. Часом буває, що не всі хочуть їхати – багато кого доводиться вмовляти. Але після заїзду запитують, чи можна знову поїхати. Але повторно ми беремо тільки в якості вже волонтерів. Взагалі, ми всі дуже швидко звикаємо один до одного, тому в кінці заїзду дуже важко прощатися. Бійці стають більш відкритими», – пригадала волонтер.

Команда «Творчої Криївки» – це 30 волонтерів, серед яких – психологи, художники, масажисти, а також ті, хто допомагають організовувати різні заходи. В їхніх планах – втілити ще один напрямок роботи, пов'язаний із реабілітацією сімей загиблих бійців. Але поки мусять втілення цієї ідеї відтермінувати. Наразі благодійники переймаються тим, аби зібрати всю суму коштів, необхідних для 36 реабілітаційного заїзду, – бракує 11 тис. грн.

«Фінансування нашої діяльності здійснюється за благодійний кошт – це допомога від організацій і простих людей в Україні та закордоном. 19 березня у нас розпочинається 36-й заїзд і на сьогодні нам не вистачає 11 тис. грн., тоді як вартість реабілітації однієї людини протягом десяти днів становить 3,5 тисячі. Я би хотіла звернутися до влади Житомира та області, аби вони посприяли у фінансуванні проекту, на прикладі Івано-Франківської області. Там облдержадміністрація профінансувала шість заїздів, а це – 72 людини. Зокрема Верховинський район повністю оплатив один заїзд для 12 хлопців. На Івано-франківщині нам також виділили місце для будівництва стаціонарного реабілітаційного центру «Бережниця», де б бійці могли проживати на час реабілітації», – пояснила Олеся Єгорова.


Волонтери «Творчої Криївки» запрошують усіх небайдужих долучитися до реабілітації бійців. Допомогти можна фінансово, здійснивши грошові перекази за банківськими реквізитами:

МБФ ТВОРЧА КРИЇВКА БО

ЄДРПОУ/ДРФО 39717454, Філіал "Київ Сіті", МФО 380775,

Приватбанк,

Українська гривня №26001056110306

Євро №26007056110720

Долар США №26006056112246

 

PayPal tvorchakryivka@gmail.com

або

Картки приватбанк МАСЛОВА ВІТАЛІНА

Українська гривня

5168 7572 8483 4605 (оперативні витрати)

5168 7556 1054 0243 (безготівкові витрати)

Крім того, можна придбати картини, створені бійцями під час реабілітаційних заїздів.
Ознайомитися з картинами захисників можна тут.


Фото Анни Максимової

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі