Культура

У Нацмузеї історії зберігається виготовлений в Житомирській області сервіз, присвячений одужанню Леніна

29 March 2017, 10:18

Порцеляновий сервіз з нагоди одужання Леніна, виготовлений на Баранівському фарфоровому заводі в Житомирській області, представлений на виставці «Мистецтво на службі радянської пропаганди» у Національному історичному музеї в Києві.

Про повідомляє сайт ВВС Україна.

Зі слів старшого наукового співробітника музею, дослідниці радянського побуту Олени Якубець, головним елементом пропаганди, яка пройшла через усе мистецтво Радянського Союзу, було возвеличування вождя.

«У нас є експонат, який чудово ілюструє культ Леніна, - це сервіз. Він був виготовлений на Баранівському заводі у 1922 році. Ми знайшли матеріали, які розповідають, що у жовтні 1922 року відбулися збори працівників заводу, на якому виступив представник колективу товариш Стадніков, розповів, що Ленін одужав і повернувся до виконання своїх обов'язків. З цієї нагоди працівники вирішили зробити Леніну подарунок. За основу взяли заготовку, яку було зроблено ще до революції. На неї лише нанесли текст «Вождю мировой революции от робочих Барановского фарфорового завода» і анаграму «Володимир Ленін», - цитує Олену Якубець видання.

Баранівський сервіз, присвячений видужанню Леніна. Фото - ВВС Україна

Крім фарфорового подарунка, Леніна ще й зарахували до працівників Баранівського фарфорового заводу на посаду робочого-горновщика і навіть нарахували йому зарплату, - інформує ВВС. Пізніше її вирішили перераховувати на заводську бібліотеку.

«Місцевий поет Володимир Вільний з нагоди цієї події навіть написав вірш - "Легенда про сервіз":

Ходак із Баранівки дарунок привіз:

Великому Леніну - чайний сервіз.

Блюдце і чашечки - бризний фарфор.

Вузенькою стрічкою - ніжний узор.

Після цього Баранівський завод отримав ім'я Леніна. В музеї представлена точна копія сервізу, який подарували Леніну. Виготовлена вона була у 1970 році», - повідомляє видання.

Нагадаємо, у Баранівці діє музей фарфору та порцеляни, де зберігаються до 8 тисяч експонатів. Найстарішій тарілці 112 років.

Як повідомляв Житомир.info, у 2013 році Баранівський фарфоровий завод з 200-річною історією визнали банкрутом. У 2015 році в Житомирі  пройшла виставка картин художника з Баранівки Володимира Кравчука, який вчився малювати на фарфоровому заводі.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі