Влада

Які документи необхідно мати житомирянам для отримання ID-картки та коли можна буде ставати в електронну чергу

12 April 2017, 11:46

Начальник управління Державної міграційної служби України в Житомирській області Олександр Радько в прямому ефірі програми «Тема дня» на Житомир.info озвучив перелік документів, які необхідно подати житомирянам для отримання біометричного закордонного паспорту. За словами чиновника, для цього потрібно не так і багато.

«Для дорослих та дітей, які вже мають 16 років потрібно надати тільки паспорт громадянина України у вигляді ID-картки або книжечки, саме оригінал паспорту, та ідентифікаційний код, також саме оригінал. У нас це все сканується у електронному вигляді, прикріпляється до анкети і воно вноситься в базу даних. І не потрібно більш ніяких документів», - сказав Олександр Радько.

Трохи більше потрібно буде підготувати батькам, котрі захочуть оформити документ для виїзду дитини закордон.

«Що стосується дітей, то там є деякі характерні вимоги. По-перше, якщо діти старше 12 років, то повинні тато і мама прийти і написати заяву, що «просимо видати паспорт громадянина України дитині». Звичайно, вони повинні надати свідоцтво про народження дитини, а також свої паспорти для підтвердження, що вони являються батьками цієї дитини. Що стосується дітей до 12 років, то законодавець передбачив, що або тато, або мама може мати посвідчення про народження дитини, свій паспорт, який підтверджує, що він є одним із батьків. Тоді можна звернутись. І для дитини також роблять цю послугу – видача паспорту громадянина України для виїзду закордон. Також передбачено документування паспортом громадянина країни навіть самих немовлят. Сказано, що до 12 років батьки мають право подати цифрову фотографію 10х15 у підрозділ, написати свої відомості, надати свої паспорти, надати свідоцтво про народження дитини. Сканується ця фотографія, навіть немовля, яке сфотографоване на подушечці. І видається такий само паспорт немовляті чи трошки старшій дитині. Такий самий, як і дорослій людині», - розповів начальник управління ДМС у Житомирській області.

Олександр Радько також розповів, що вже найближчим часом житомиряни зможуть уникнути черг до кабінетів чиновників. Впродовж найближчих трьох місяців в Житомирській області має запрацювати сервіс «електронна черга».

«Черги бувають. Чому вони бувають, тому що всі вважають, що потрібно прийти в 9 годин і отримати цей паспорт. І в 9 годин приходить 30 чоловік. Вже до 12 годин ці 30 чоловік, як правило, отримали можливість отримати паспорт, замовити цю послугу. І далі протягом дня ще люди приходять і черга менше. Хоча в день ми на Пушкінській, 44 видаємо і 60, і 70 паспортів. Наш підрозділи на Театральній, 17 та у Львівському провулку, 5 також буває, що по 60-70 паспортів видають. Вже працює пілотний проект – впроваджується електронна черга. Буквально 4 квітня голова нашої служби відвідав з робочим візитом нашу службу в Житомирі. І пообіцяв надати апаратуру для електронної черги. Там буде можливість як через Інтернет, так і при особистому спілкуванні, стати в електронну чергу. Це розвантажить чергу і людина зможе планувати собі на який день та час прийти в державну міграційну службу і отримати там відповідну послугу. Зокрема, і отримання електронного паспорту. Це не віддалена перспектива. Я думаю, що до кінця кварталу, за півріччя воно повинно запрацювати», - переконує Олександр Радько.

Повністю програму «Тема дня». Напередодні безвізу: як отримати та скільки коштує біометричний паспорт» дивіться тут

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі